X

Ο “καυτός μήνας” που φέρνει νέα βάρη σε κάθε νοικοκυριό

Με ορόσημο την 21η Απριλίου “τρέχουν τώρα” οι Υπουργοί. Έφυγε το κουαρτέτο, έμειναν ανοικτά τα “καυτά μέτωπα”. Έρχονται νέοι φόροι και περικοπές συντάξεων.

Ant1news

Να αρχίσει το «σπριντ», δεδομένης της έλλειψης χρόνου, καλείται η Κυβέρνηση, για να κατορθώσει να κλείσει το ένα μετά το άλλο τα «καυτά μέτωπα» της διαπραγμάτευσης, που άφησαν ανοικτά πίσω τους, φεύγοντας για δύο εβδομάδες από την Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι και στο τελευταίο ραντεβού με τους κ. Τσακαλώτο και Κατρούγκαλο, συμφώνησαν ότι διαφωνούν με την ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα φέρουν νέα βάρη σε κάθε νοικοκυριό, καθώς έρχονται βαθιές αλλαγές στο φορολογικό, με νέα κλίμακα, χαμηλότερο αφορολόγητο και καινούριους συντελεστές στην φορολόγηση εισοδήματος, αλλά και σημαντικές περικοπές συντάξεων, μερισμάτων και εφάπαξ, από την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, που αναδεικνύεται από την Αθήνα ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση. 

Ως ενδιάμεσος «δείκτης προόδου» των διαβουλεύσεων, που συνεχίζονται σε επίπεδο χαμηλόβαθμων τεχνικών κλιμακίων και θα επαναληφθούν εκ του σύνεγγυς με τους επικεφαλής του κουαρτέτου από τις 4 Απριλίου, δύο ημέρες αφότου έχει οριστεί η επιστροφή τους στην Αθήνα (2 Απριλίου), θεωρείται το Euro Working Group της 11ης Απριλίου, στο οποίο η Κυβέρνηση - καθώς εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε δόσεις – ελπίζει να αποσπάσει το «πράσινο φως»» των εταίρων και πιστωτών τουλάχιστον για το φορολογικό, όπου έρχονται νέα βάρη ακόμη και για τα χαμηλά εισοδήματα.

Η Αθήνα επιθυμεί διακαώς ως τότε να έχει κλείσει τουλάχιστον και το Ασφαλιστικό, αφήνοντας για το επόμενο δεκαήμερο το κλείσιμο όλων των υπόλοιπων σημαντικών εκκρεμοτήτων, όπως τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.       

Ως καταληκτική ημερομηνία για να βγει «λευκός καπνός» συνολικά στην διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση, δανειστές και Αθήνα έχουν ορίσει την 21η Απριλίου. Την επομένη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου εφόσον όλα έχουν οδεύσει καλώς, θα επικυρωθεί και τυπικά η συμφωνία, ενώ θα απομένουν λίγες ημέρες, ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή "Εβδομάδα των Παθών", προκειμένου τα όποια μέτρα απαιτείται να ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή, πριν αναστείλει τις εργασίες της για το Ορθόδοξο Πάσχα.

"Το Ασφαλιστικό είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι»"  

Στο τελευταίο ραντεβού πριν από την αναχώρησή τους από την Ελλάδα, τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών συνάντησαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η ελληνική πλευρά  αναδεικνύει το Ασφαλιστικό ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, με ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εργασίας να σημειώνει ότι παραμένουν ως κομβικά σημεία τριβής τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι εισφορές στις επικουρικές, με την απόκλιση να αποδίδεται κυρίως στην επίμονη στάση του ΔΝΤ.

Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο αξιωματούχος του Υπ. Εργασίας τόνισε με αιχμηρό ύφος ότι «αφού επιτυγχάνονται οι στόχοι, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, θα αποφασιστεί βάσει της κυβερνητικής πολιτικής και όχι των θέσεων του Ταμείου», υπογραμμίζοντας ότι «οι συγκεκριμένες απαιτήσεις που εγείρονται είναι εκτός της συμφωνίας του Ιουλίου».

Αναφορικά με το ύψος της της εθνικής σύνταξης, η ίδια πηγή διαμήνυε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διαφωνία με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι η εθνική σύνταξη θα είναι 384 ευρώ και θα δίδεται σε όποιον έχει 20 έτη ασφάλισης, ενώ μένει να «κλειδώσει» το ποσό που θα χορηγείται σε όσους συνταξιοδοτούνται με 15 έτη ασφάλισης. Επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης των κυρίων συντάξεων.

Στις 2 Απριλίου επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών

Την επιστροφή των θεσμών στις 2 Απριλίου "με σκοπό να  ολοκληρωθούν  οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατό" προανήγγειλε εκπρόσωπος των θεσμών μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. 

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή "η αποστολή ήταν παραγωγική. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος". Για τα επόμενα βήματα  η ίδια πηγή επισημαίνει ότι "οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τις διακοπές του Πάσχα".

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των θεσμών ανέφερε ότι "οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό".

Ανάλογη δήλωση έκανε και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τσίπρας; χρειαζόμασε νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωπαϊκή λιτότητα.

Ο A. Τσίπρας είπε ότι το 2015 η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα διαπραγματεύθηκε σκληρά και αμφισβήτησε ευθέως τις πολιτικές της λιτότητας, αντιμετωπίζοντας τους εκβιασμούς των δανειστών και εκείνων που προσπάθησαν να σπρώξουν την χώρα στον γκρεμό.

Καταφέραμε μια αξιοπρεπή συμφωνία, στις 12 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα και η Ευρώπη άντεξαν, είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει ρωγμές στο τείχος του νεοφιλελευθερισμού.

«Δεν το ρίξαμε, ελπίζουμε όμως η προσπάθειά μας να αποδώσει καρπούς» επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνέχεια στις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην «στροφή στα αριστερά του Εργατικού Κόμματος» στην Βρετανία και στην Ιρλανδία και υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για κοινωνική αλλαγή συνεχίζεται, ενώ κατέληξε την ομιλία του με την παρότρυνση «να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι κοινωνικές κατακτήσεις στην Ευρώπη».