X

Σε οκτώ δόσεις ο φόρος εισοδήματος;

Τι λένε αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου. Ποιά κίνητρα θα δοθούν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το δυνατόν νωρίτερα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις που ισχύει ως σήμερα, μελετά το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο του.

Εάν η διάταξη ετοιμαστεί άμεσα, δεν αποκλείεται να κατατεθεί στην Βουλή τις προσεχείς ημέρες, προβλέποντας την δυνατότητα πληρωμής του φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης σε μέχρι και οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει στο τέλος Μαΐου και την τελευταία στο τέλος Δεκεμβρίου. 

Το ενδεχόμενο μεταβολής του τρόπου πληρωμής, αναμένεται να επηρεάσει και το σύστημα TAXISnet, το οποίο αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη της εβδομάδας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως την ψήφιση του νέου χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φόρων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποβάλλονται μεν δηλώσεις αλλά να μην θεωρούνται «οριστικές», δεδομένου ότι οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν εξόφληση του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, με τις λήξεις τους στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντιστοίχως. 

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος θα δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους νωρίς, χωρίς να συνωστίζονται στην καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.

Όπως θα ορίζεται στην υπό κατάρτιση τροπολογία, όσο καθυστερεί ο φορολογούμενος να υποβάλλει τη δήλωση τόσο θα συρρικνώνονται οι δόσεις εξόφλησης του φόρου. Έτσι, υποβολή της εντός του Απριλίου θα συνεπάγεται τον μέγιστο αριθμό δόσεων, εάν κατατεθεί τον Μάιο η δήλωση ο φορολογούμενος θα δικαιούται 7 δόσεις κι εάν οριστικοποιήσει την φορολογική του δήλωση τον Ιούνιο, οι δόσεις θα είναι 6 μηνιαίες για την εξόφληση του φόρου.