X

“Διορθωτική” δήλωση Σταθάκη μετά το ”βιώσιμο ως το 2022 το χρέος”

Τι αναφέρει από το Βερολίνο ο Υπουργός Οικονομίας, μετά την δήλωση του σε Οικονομικό Φόρουμ που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, εν μέσω της κόντρας με το ΔΝΤ

Ant1news

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση αναφέροντας σε Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ότι "το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ως το 2022", μία δήλωση που φούντωσε την φωτιά στο πολιτικό σκηνικό που έχει ξεσπάσει λόγω της κόντρας της Κυβέρνησης με το ΔΝΤ, στην οποία αναφέρθηκε εκ νέου η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. 

Αφού κάνει λόγο για “παραπλανητικά δημοσιεύματα περί «ανατροπής στη θέση της κυβέρνησης για το χρέος», τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου”, ο Γιώργος Σταθάκης σε νέα δήλωση του  αναφέρει ότι «με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση  μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Reuters, απο το Ελληνο-Γερμανικό Business Forum «Restoring Confidence and Navigation for new trade, investment and startups» του Economist που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, ο Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του είπε ότι «μέχρι το 2022 το χρέος είναι βιώσιμο. Όμως μετά από αυτό, θα χρειαστούμε έναν νέο γύρο συζητήσεων».

Ακόμη, ο Υπουργός Οικονομίας είπε ότι «βλέπει» ισχυρή κυκλική ανάπτυξη και εκτίμησε ότι, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται «μέρα με τη μέρα». Επανέλαβε, επίσης, την πεποίθηση ότι στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι, «οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό θα περάσουν από τη Βουλή χωρίς μεγάλα προβλήματα, σημειώνοντας πως τα σχετικά νομοσχέδια θα πάνε στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αναμένεται στις 22 Απριλίου».

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε ότι δεν ήταν ρεαλιστικός ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως ο τωρινός, των 15 δισ. μπορεί να καταλήξει χαμηλότερα.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Της διορθωτικής δήλωσης του κ. Σταθάκη, είχε προηγηθεί μια αιχμηρή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, μέσω της οποίας ασκεί σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση, για τις αλληλοσυγκρουόμενες όπως υποστηρίζει δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Χθες, στην Αθήνα, ο κ. Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα. 

Σήμερα, στο Βερολίνο, ο κ. Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι “το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022”.

Ακόμα και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτή η Κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι λέει, ούτε τι θέλει, ούτε τι κάνει.

Είναι παρωδία.

Είναι επικίνδυνη.

Πρέπει να φύγει».

«Εξόχως αποκαλυπτική» χαρακτηρίζει από την πλευρά της η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, την ομιλία του Γιώργου Σταθάκη καθώς, «όχι μόνο γιατί δείχνει την πλήρη έλλειψη επαφής με την οδυνηρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, όταν μιλάει για βελτίωση της “μέρα με την ημέρα”, όχι μόνο γιατί παραδέχεται ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα πιάσει τους στόχους του, αλλά κυρίως, γιατί αποκαλύπτει την απόλυτη αναξιοπιστία της σημερινής Κυβέρνησης και στο θέμα του χρέους».

Η κ. Κεφαλογιάννη συνεχίζει λέγοντας «αλήθεια, τι από όλα ισχύει; Οι αντιπολιτευτικές κορώνες ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, απεχθές και επονείδιστο; Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί αναδιάρθρωσης του με επιμήκυνση ή η ομιλία του κ. Σταθάκη σε γερμανικό ακροατήριο ότι το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022;»

Σύμφωνα με την Όλγα Κεφαλογιάννη, «το τραγικό για τη χώρα συμπέρασμα είναι ότι για την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Είναι τέτοια η αναξιοπιστία τους, που διεκδικούν το δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν, ανάλογα με το ακροατήριό τους, χωρίς καμία στοιχειώδη συνέπεια. Παράλληλα, όμως, η Ελλάδα βυθίζεται, ημέρα με την ημέρα, στην αφερεγγυότητα, την αβεβαιότητα και την ύφεση. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια που δεν τολμούν να πουν στον ελληνικό λαό».

Αλλά και ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Γ. Σταθάκη για τη βιωσιμότητα του χρέους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ακόμη ένα σοβαρό ερώτημα για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, που έχει εγκλωβίσει επικίνδυνα τη χώρα, δημιουργεί η άποψη που εξέφρασε ο κ. Σταθάκης για τη βιωσιμότητα του χρέους στο Ελληνογερμανικό φόρουμ στο Βερολίνο.

Αν ο κ. Σταθάκης με την τοποθέτησή του αυτή απεμπολεί ανεπίτρεπτα τα κεκτημένα των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής το Δεκέμβριο του 2012, όπως συμπεριλήφθηκαν και στη νέα συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, μάλλον καθίσταται επικίνδυνος.

Αν όμως ο κ. Σταθάκης εξέφρασε κυβερνητική άποψη τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η «στρατηγική» της κυβέρνησης εκφωνείται ανάλογα με το ακροατήριο και επομένως κανένας δεν μπορεί να την λάβει σοβαρά υπόψη.