X

Κατάθεση νομοσχεδίων μονομερώς και χωρίς συμφωνία!

Η κυβερνητική πρόταση για φορολογικό και ασφαλιστικό. Όχι μόνο κόκκινα αλλά… και πράσινα δάνεια σε funds. Στο βάθος παραίτηση Τσακαλώτου;

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με τρεις δεσμεύσεις, με τις οποίες δεν συμφωνεί η Τρόικα, αναχωρεί ο υπουργός Οικονομικών για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Πρώτον, ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν θα καταθέσει αφορολόγητο κάτω των 9.100€, δεύτερον ότι δεν θα θιγεί το 90% των συνταξιούχων και τρίτον ότι θα κατατεθούν δύο Νομοσχέδια την ερχόμενη εβδομάδα (φορολογικό και ασφαλιστικό).

«Μονομερή ενέργεια» όμως θεωρεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχο του, την κατάθεση δύο Νομοσχεδίων, ενώ μπορεί να μην παραδέχονται ρήξη στην Ελλάδα με τους Θεσμούς, όμως η βιασύνη των ελληνικών Αρχών να καταθέσει τα Νομοσχέδια είναι ενέργεια που θέλει να προκαταλάβει τους δανειστές ότι δεν θα αποδεχθούν ακραία μέτρα.

Τα Νομοσχέδια, του φορολογικού και του ασφαλιστικού, που θα καταθέσει η Κυβέρνηση στην Βουλή είναι στο πλαίσιο της κάλυψης των δεσμεύσεων για εξεύρεση 1% του ΑΕΠ από κάθε τομέα. Τα δύο σχέδια νόμου θα κατατεθούν με τις κανονικές διαδικασίες, με στόχο να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών, τραβώντας ακόμη περισσότερο το σκοινί και απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση και προσέθεσε ότι «είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση».

 

Και στο βάθος παραίτηση Τσακαλώτου (;)

Μάλιστα ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποχώρησής του από την Κυβέρνηση εάν υπάρξει μικρότερο αφορολόγητο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο», αναδεικνύοντας μια από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».

Η κυβερνητική πρόταση για το φορολογικό

Η κυβερνητική πρόταση, η οποία θα αποτυπώνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος κοινή για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστές:

-      22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

-      29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

-       37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

-      45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

 

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ η οποία θα σβήνει κατά 10 ευρώ (και όχι κατά 100 όπως εκ παραδρομής ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με διευκρινίσεις συνεργατών του) για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος άνω των 20.000. Την έκπτωση φόρου δεν θα δικαιούνται όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα οι οποίοι φορολογούνται σήμερα με συντελεστές 26% (για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ) και 33% (για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ). Έτσι, για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα περιορίζεται στα 1.990 ευρώ και όχι στα 1.900 ευρώ όπως προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση. Στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα προστίθεται μόνιμη ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup έως τις 25-26 του μηνός για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει «plan Β», είπε ότι «εργαζόμαστε πάνω στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία και όλα τα δεδομένα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση». Ενώ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως μεγαλώνει η διαφορά με το ΔΝΤ, το οποίο, κατά τον υπουργό, πιέζει και την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους (για μεγαλύτερη μείωση στο χρέος).

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 15- 17 Απριλίου, θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν τα έχουμε σπάσει». Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει γρήγορα, όπως και το ζήτημα του χρέους, προκειμένου μετά «να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης».

Όχι μόνο κόκκινα αλλά… και πράσινα δάνεια σε funds

Σε ότι αφορά το σκέλος της διαπραγμάτευσης που χειρίζεται ο υπουργός Οικονομίας, δηλαδή τα δάνεια, ο κ. Σταθάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε πως «τα ενήμερα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης».

«Εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα ότι θα κλείσει η συμφωνία. Νομίζω ότι όλα τα δεδομένα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οτιδήποτε άλλο, -σ.σ. ύπαρξη Plan B- νομίζω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αξίζει περαιτέρω συζήτησης». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει Plan B στην περίπτωση που δεν κλείσει η διαπραγμάτευση.

Σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε πως: «Η προσέγγισή μας είναι γνωστή. Θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας φυσικών προσώπων και των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, προκειμένου να μην ανοίξει η αγορά άμεσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι οι 160.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε παιδί κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη. Ως προς το μεταβατικό διάστημα διατήρησης της προστασίας από την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας των φυσικών προσώπων θα είναι η διετία (σ.σ. Μάιος 2018), ενώ για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικίας ο χρόνος προστασίας θα είναι μικρότερος.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί κάποια λύση και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Θεωρώ ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων». Σημείωσε δε πως η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει πολλά θέματα όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς των κόκκινων δανείων και ο συντονισμός των οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου να υπάρχει ενιαία ρύθμισή τους.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως η λογική που υπάρχει στον νόμο Δένδια (σ.σ. ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων που στην περίπτωση των ΜμΕ περιλαμβάνεται και ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο), πρέπει να αφορά και τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Άρα χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων» σημείωσε ο ίδιος ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής κεφαλαίου αναφέροντας πως η όποια διαγραφή θα μπορεί να αφορά μόνο τις προσαυξήσεις. Ο ίδιος είπε «αν βρεθεί ένας μηχανισμός εθελούσιας συζήτησης μεταξύ όλων των δανειστών, δηλαδή του κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων, και των τραπεζών, θα μπορεί να βρεθούν κάποιες βιώσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την εξυπηρέτηση των χρεών».

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Κατρούγκαλος

Υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή μεγάλη προσέγγιση, υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Αν υπήρχε χρόνος είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε τελική συμφωνία». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι θα υπάρχουν ίσοι κανόνες για όλους.

Όπως είπε:

-         Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018.

-         Η Εθνική Σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ

-         Καμία επικουρική μικρού-μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση.

Χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θυσιάστηκε το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία καθώς όπως είπε η σταδιακή κατάργησή του έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση αλλά και τις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι.