X

“Σαφάρι” με κατασχέσεις και από μικροοφειλέτες

Δημοσιοποίηση νέας λίστας φοροφυγάδων ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ, μετά την νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εντολές στις Δ.Ο.Υ. για την τόνωση των εσόδων

Ant1news

«Βροχή» δεσμεύσεων καταθέσεων ακόμη και για οφειλές 500 ευρώ, σαφάρι κατασχέσεων για μικρούς και μεγάλους οφειλέτες και την αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου για την τόνωση των δημοσίων εσόδων φέρνουν οι νέες εντολές της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών προς τους Προϊσταμένους των Εφοριών όλης της χώρας.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα λίστα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα-μη ρυθμισμένα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, την οποία σκοπεύει να δημοσιοποιήσει παράλληλα με το μπαράζ κατασχέσεων  που ξεκινά υπό την «μπαγκέτα» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους επικεφαλής των Δ.Ο.Υ. έχουν ήδη φθάσει εντολές για την ενεργοποίηση μαζικών κατασχέσεων, με τον στόχο ανά περίπτωση να φθάνει ως και την έκδοση 50 εντολών κατάσχεσης την ημέρα στις μεγάλες Εφορίες. Σε δεύτερο χρόνο, προωθείται η ενεργοποίηση αυτόματων διαδικασιών δέσμευσης καταθέσεων για όλους όσοι οφείλουν από 70.000 ευρώ και άνω.

Η ανάγκη για έσοδα είναι τέτοια που από το νέο σαφάρι της Εφορίας δεν εξαιρούνται οι «μικροοφειλέτες», δεδομένου ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εντολές είναι για κατασχέσεις από λογαριασμούς – ακόμη και μισθοδοσίας ή καταβολής σύνταξης – έναντι οφειλών από 500 ευρώ και πάνω.

Νέα «μαύρη λίστα» οφειλετών

Σε ότι έχει να κάνει με την νέα «μαύρη λίστα οφειλετών», η ΓΓΔΕ η ΓΓΔΕ ετοιμάζει «ραβασάκι» προς τους οφειλέτες, με το οποίο θα τους καλεί να ρυθμίσουν τα χρέη τους, απειλώντας τους ότι σε άλλη περίπτωση θα δουν το όνομα τους να φιγουράρει στην λίστα που θα δοθεί στην δημοσιότητα, κατ΄ εφαρμογή μνημονιακής δέσμευσης. Αυτήν την φορά, στον κατάλογο δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης, χρέη αποβιωσάντων οφειλετών και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση ή πράξη διοικητικού οργάνου.

Η λίστα θα επικαιροποιείται ανά τρίμηνο και θα περιλαμβάνει για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, ποσό βασικής οφειλής, συνεισπραττόμενα ποσά και το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.

Για τις επιχειρήσεις θα αναγράφονται: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, ποσό βασικής οφειλής, συνεισπραττόμενα ποσά και το σύνολο του οφειλόμενου ποσού

«Βουνό» τα …φέσια στο Δημόσιο

Βάσει των τελευταίων στοιχείων του Υπ. Οικονομικών, το πρώτο δίμηνο του 2016 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,755 δις, που προστιθέμενα στα συσσωρευμένα φέσια ως το τέλος του 2015, ανεβάσουν τις συνολικές οφειλές στα 84,154 δις ευρώ, ποσό που αναλογεί στο μισό ΑΕΠ της χώρας.

Από αυτά τα χρέη, περίπου 20,5 δις (περίπου το 25%) είναι παλαιά φέσια από ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και πτωχευμένες επιχειρήσεις.