X

Όλες οι αλλαγές στην παρακράτηση φόρου

Πώς και πόσο θα επηρεαστούν μισθοί και συντάξεις από τις αλλαγές στη φορολογία. Πότε θα εφαρμοστούν. Αναλυτικά παραδείγματα.

Ant1news

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή, ενώ σήμερα στη συνεδρίαση του EWG θα συζητηθούν οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, που αναμένεται να αποδώσουν 1,8 δισ. στα κρατικά ταμεία. Το πακέτο αυτό πρόκειται να έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες και θα αποτελεί μέρος του πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον «κόφτη», τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Κι αν οι έμμεσοι φόροι δεν δίνουν προς το παρόν κάποια εικόνα, αφού δεν έχουν προσδιοριστεί, οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, στο αφορολόγητο και στην κλίμακα φορολογίας του εισοδήματος, επιφέρουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 22 ευρώ το μήνα.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, χωρίς τέκνα και αφού έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές, έχει σήμερα παρακράτηση φόρου 8,2 ευρώ, ενώ βάσει των ψηφισθέντων, η παρακράτηση θα φτάσει στα 24, 6 ευρώ.

Στα μισθολογικά επίπεδα από 9.000 έως 25.000 ευρώ οι αλλαγές στο φορολογικό προκαλούν τις εξής μειώσεις:

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ (750 το μήνα) χωρίς παιδιά από του χρόνου, θα έχει μηναία παρακράτηση 15,6 ευρώ το μήνα. Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά θα κυμανθούν από 6,6 έως 22,7 ευρώ το μήνα.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις έρχονται σε όσους έχουν ένα παιδί και ετήσιες αποδοχές 25.000 ευρώ το μήνα. Η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνουν 18, 6 ευρώ το μήνα.

Στον αντίποδα, τη μικρότερη επιβάρυνση θα έχουν όσοι έχουν δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, στις περιπτώσεις αυτές η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 5 έως 14.4 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια ώρα, στα εισοδήματα των 9.500 ευρώ η αύξηση θα αγγίξει τα 7,4 ευρώ το μήνα.

Οι παρακρατήσεις για τους τρίτεκνους θα είναι από 3 έως 6,2 ευρώ το μήνα, αφού αποφασίστηκε να ισχύσει σταθερή την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, που ίσχυε το 2015 και το 2016.

Υπάρχουν και οι κερδισμένοι των αλλαγών. Σε όσους δηλώνουν 30.000 – 40.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα υπάρξει αύξηση μισθών που θα αγγίξει τα 41 ευρώ το μήνα.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν άμεσα και προσδιορίζονται χρονικά για τον Ιούνιο. Η αναγκαία εγκύκλιος για την προσαρμογή των παρακρατήσεων μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή των παρακρατήσεων μέχρι τον Ιούλιο. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν θα κρατηθούν αναδρομικά τα ποσά για όλο το 2016, αφού οι αλλαγές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι η έναρξη της εφαρμογής της νέας παρακράτησης να είναι αναδρομική για όλους τους μήνες του έτους. Το δεύτερο είναι ο οι επιβαρύνσεις του πρώτο εξαμήνου να πάνε στο εκκαθαριστικό του 2017. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακρατηθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.