X

Στουρνάρας: να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για ανάπτυξη

"Καμπανάκι" για την αξιολόγηση. Γιατί ζητά μείωση του στόχου για το πλεόνασμα. Τι είπε για μεταρρυθμίσεις κι αποκρατικοποιήσεις.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Προτεραιότητα για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να βγει από την κρίση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος το ταχύτερο δυνατόν τόνισε ο Κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.

Όπως σημείωσε, "είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις αποδεκτές από την ΕΚΤ εξασφαλίσεις ρευστότητας (“waiver”), γεγονός που θα επιτρέψει την πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

"Η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, βασιζόμενη σε ένα νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται", τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος σε μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, "σε αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος μετά τις ουσιαστικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 24ηςΜαΐου", μετά το οποίο όπως υπογράμμισε η χώρα θα πρέπει με κατεύθυνση να κινηθεί στο πεδίο ταχείας υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας χαρακτηριστιικά ότι "στη φάση που βρισκόμαστε το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης".

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, ο Διοικητής της ΤτΕ είπε ότι "το Eurogroup θα πρέπει με τη σειρά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στη δική του δέσμευση, η οποία χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2012 (σημ: τότε ήταν Υπ. Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας), και έχει επαναληφθεί δύο φορές από τότε, για την υλοποίηση των δράσεων που θα καταστήσουν το δημόσιο χρέος βιώσιμο και τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου τομέα διαχειρίσιμες. Ήδη αυτό άρχισε να προεξοφλείται στις αγορές μέσω τις υποχώρησης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων".

Μείωση του στόχου για πλεόνασμα 

Σε ότι αφορά  τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο Διοικητής είπε ότι "στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούμε ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμούς και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξής θα υποβοηθηθεί από τη μείωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους".

"Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργαζόμαστε, το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά... θα μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 100% το 2030 και στο 89% το 2035 (έναντι 126% χωρίς ελάφρυνση χρέους)", είπε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως ανέφερε, για να γίνει εφικτή η μείωση του χρέους κάτω από το 100% ο Στουρνάρας, η μείωση του στόχου για το πλεόνασμα θα πρέπει να συνδυαστεί:

  • με εξομάλυνση των μελλοντικών πληρωμών τόκων για τα δάνεια από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος για μια περίοδο 20 ετών,
  • την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος για περίπου 22 χρόνια.

"Όλα αυτά, θα περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες για τόκους (περίπου κατά 2,8% του ΑΕΠ), θα καταστήσουν τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου διαχειρίσιμες, καθώς θα τις περιορίσει σημαντικά κάτω του 15% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το όριο που υιοθετεί το ΔΝΤ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους", όπως σημείωσε.

"Καρφιά" κατά Κυβέρνησης και κομμάτων

O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην Κυβέρνηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική αστάθεια από το τέλος του 2014, οι ατελέσφορες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας το πρώτο εξάμηνο του 2015 οδήγησαν σε μεγάλη εκροή καταθέσεων, στην τραπεζική αργία και στην επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε τα βέλη και κατά μεγάλης μερίδας του πολιτικού συστήματος, λέγοντας ότι υπήρξε «έλλειψη οικειοποίησης και προσήλωσης, στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος και στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η αντιμνημονιακή ρητορική, ο κομματικός ανταγωνισμός και η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, καθώς και τα ποικίλα, μεγάλα και μικρά, συμφέροντα που επεδίωκαν τη διατήρηση των κεκτημένων τους και τη μη υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

"Να υπάρξει άμεσα λύση για τα κόκκινα δάνεια"

Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ένα εξειδικευμένο και απαιτητικό ακροατήριο τόνισε ότι «το 2015 υπήρξε αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν σε 44,2% επί του συνόλου των ανοιγμάτων στο τέλος του 2015 από 39,9% στο τέλος του 2014. Η ισχυροποίηση των τραπεζικού συστήματος και η απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας προϋποθέτει την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια».

Όπως υπογράμμισε ο Διοικητής «η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί μία από τις κύριες προϋποθέσεις αφενός μεν για την ανάκαμψη των μεγεθών πιστωτικής επέκτασης αφετέρου δε για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και τομέων της πραγματικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές τομές στη δομή του ελληνικού τραπεζικού τομέα και στην αναδιάταξη των εγχώριων τραπεζών».