X

Αυτά είναι τα μέτρα του “κόφτη”

Ο περίφημος… «κόφτης» έρχεται στη Βουλή προ ψήφιση. Πως θα επηρεάσει μισθούς και συντάξεις. Κίνδυνος και για το ΠΔΕ.

Ant1news

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέκυψαν από την άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του, ο αυτόματος μηχανισμός ή «κόφτης», όπως αποκαλείται έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και η τελική μορφή του θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Πέμπτη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι ο αυτόματος μηχανισμός θα ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση που η χώρα μας δεν πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί κι αυτό θα προκύπτει από τα αποτελέσματα της Eurostat που ανακοινώνονται τον Απρίλιο κάθε έτους.

Σε περίπτωση που βρισκόμαστε εντός στόχων δεν θα γίνεται τίποτα, αλλά αν αποκλίνουμε από αυτούς θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα για περικοπή δαπανών, τις οποίες όμως θα επιλέγει η Κυβέρνης. Αν δεν βγει αυτό το προεδρικό διάταγμα, τότε και μόνο τότε θα ενεργοποιείται αυτόματο ο «κόφτης», κάτι για το οποίο μας υποχρεώνει ούτως ή άλλως η συμφωνία.

Οι περικοπές θα γίνονται από όλους αλλά όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη θα υπάρχει πρόνοια για τις ευαίσθητες ομάδες. Στον «κόφτη» όμως θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.

«Κόφτης» σε μισθούς και επενδύσεις

Πέρα από τους μισθούς και τις συντάξεις ο «κόφτης» σε περίπτωση ενεργοποίησης του, αναμένεται να επηρεάσεις και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

«Προκειμένου να μη γίνει καμία περικοπή σε μισθούς θα εξεταστεί κάθε άλλη πηγή», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας σε ερώτημα για το αν οι δαπάνες για επενδύσεις είναι και αυτές στο τραπέζι των πιθανών περικοπών του 2017.

Ο μηχανισμός/κόφτης επιχειρείται να οριστικοποιηθεί μέσα από συνεχείς εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Γίνεται "σκανάρισμα" όχι μόνο των κωδικών του προϋπολογισμού που θα μπουν πρώτοι στην... κλίνη, αλλά και αυτών που επιχειρείται να εξαιρεθούν (κωδικοί άμυνας, ασφάλειας, υγείας, πρόνοιας).

Περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πεδίο των ειδικών μισθολογίων ζητείται παρέμβαση που να καλύπτει το ένα τρίτο όσων δεν καλύπτονται από το ενιαίο μισθολόγιο, περιλαμβανομένων των ένστολων. Επίσης ζητείται η εισαγωγή ενός νέου συστήματος κινητικότητας για την επίτευξη του στόχου προλήψεων-αποχωρήσεων που παρατείνεται έως και το 2018, μαζί με το μνημόνιο.