X

Επίσπευση των φόρων σε ίντερνετ και μπίρα

Πότε θα τεθούν σε εφαρμογή η αύξηση του φόρου στην μπίρα και η επιβολή του στη σταθερή τηλεφωνία και το διαδίκτυο. Είναι αυτά τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια;

Ant1news

Επισπεύδεται η επιβολή φόρου στο διαδίκτυο και τις μπίρες, ενώ καταργείται αναδρομικά η απαλλαγή του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα.

Άμεση εφαρμογή θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στην μπίρα (5 ευρώ ανά εκατόλιτρο μπίρας, από τα 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Η αύξηση του φόρου στην μπίρα επρόκειτο να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2018 και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2016.

Νωρίτερα θα επιβληθεί και το νέο τέλος, ύψους 5% ανά μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ. Το τέλος που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2017.

Με άλλη τροποποίηση καταργείται και αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016 η απαλλαγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πρώτη ύλη από βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Εξηγήσεις δεν δόθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών, για τις αλλαγές αυτές στο χρόνο της εφαρμογής των μέτρων, αλλά πιθανολογείται ότι, εντάσσονται στην προσπάθεια εξεύρεσης ισοδύναμων εσόδων έναντι της κατάργησης του παγώματος των ειδικών μισθολογίων που επιφέρει τροπολογία του πολυνομοσχεδίου, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.