X

Τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια

Διορία μέχρι το τέλος του έτους για εξεύρεση ισοδυνάμων για το μη πάγωμα των ειδικών μισθολογίων. Πώς θα εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ant1news

Αναμονή για τους δημοσίους υπάλληλους που εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο, μετά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την άρση του παγώματος των μισθολογίων του, στο οποίο άσκησαν βέτο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Το πάγωμα επρόκειτο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018, με στόχο την εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ,

Πρόκειται για τα μισθολόγια σχεδόν 22.000 δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρών του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακών και ανώτατων Δικαστικών.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, δηλώνοντας ότι, δεν θα παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια και έδωσε στον Υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα για την εξεύρεση σχετικών ισοδύναμων μέτρων, μέχρι το τέλος του έτους.

Για τα ειδικά μισθολόγια που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας ανέφεραν ότι έχουν ήδη βρεθεί οι κωδικοί από τους οποίους θα εξοικονομηθούν οι αντίστοιχες δαπάνες. Για τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια (λιμενικοί, αστυνομικοί κ.λπ.) ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα αξιοποιηθεί μέρος των πόρων του «Κοινωνικού Ταμείου».

Το ποσό που χρειάζεται για να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει, αφορά σε διάστημα δύο ετών και είναι σχετικά μικρό. Όμως, ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα με τους δανειστές, αν απαιτήσουν ισοδύναμα από την ίδια κατηγορία κονδυλίων στη δεύτερη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.