X

Ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα προανήγγειλε ο Σταθάκης

«Η φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο.», είπε ο Υπ.Οικονομίας. Τι θα αλλάξει στην αδειοδότηση επιχειρήσεων.

Ant1news

Την ίδρυση  επιχειρήσεων σε μία ημέρα και την αδειοδότησή τους σε τρεις μέρες, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομίας, από τη Βουλή.

Όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης, ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δίνει έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία και θα είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τουρισμού.

Αναφορικά με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ο Γ.Σταθάκης τόνισε ότι, «θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε τη διαδικασία. Για ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρήσεων θα αρκεί μία μέρα για την ίδρυση και τρεις μέρες για την αδειοδότησή τους. Είμαστε στο τελικό στάδιο να ισχύσει αυτό για τους εξής τομείς: μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικής και εξορυκτικής δραστηριότητας».

Όπως επεσήμανε, το φορολογικό σύστημα της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, δεν είναι πρότυπο για την Ελλάδα, η οποία στη φορολόγηση των επιχειρήσεων βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ότι αυτό που επιδιώκεται είναι επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρόσθεσε δε, ότι οι λόγοι που επιχειρήσεις μεταναστεύουν ή επιλέγουν άλλες χώρες για την έδρα τους, είναι άλλοι.

«Δεν θέλουμε τον τύπο των επενδύσεων που πηγαίνουν στη Βουλγαρία, αλλά αυτές που πηγαίνουν στη Γερμανία και τη Γαλλία», ανέφερε στη Βουλή ο Γιώργος  Σταθάκης, απαντώντας στην κριτική της Φώφης Γεννηματά για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν άλλες χώρες να επενδύσουν.

Στο πλαίσιο συζήτηση επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ανάπτυξη, είπε πως σε ό,τι αφορά στο νέο αναπτυξιακό νόμο που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα βασίζεται στην «παραγωγή» και την «καινοτομία», ενώ θα είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ, είπε πως έχει ξεκινήσει το 25% προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ και στο τέλος του χρόνου θα έχουν προχωρήσει κατά 50% τα προγράμματα.

«Έκλεισε ο κύκλος των ψευδαισθήσεων, ότι δήθεν εσείς είστε οι προστάτες των φτωχών και των αδύναμων, το μόνο που κάνετε είναι να υποτάσσεστε, μόνον προστάτες δεν είστε των αδύναμων, αλλά εκτελεστές τους», τόνισε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, που σχολίασε και τις αντικρουόμενες δηλώσεις για τον ΦΠΑ.

«Όποιος έχει τα κότσια παραιτείται, εσείς είστε αυτοί που τον καταργήσατε και αφήστε τώρα τις κλάψες», είπε, ενώ χαρακτήρισε εμφυλιοπολεμικές και ανατριχιαστικές τις δηλώσεις Κυρίτση ότι «η κυβέρνηση ψηφίστηκε τον   Σεπτέμβριο για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους και αυτό ακριβώς κάνει».