X

Αγώνας δρόμου για τα “αγκάθια”

Διαπραγματεύσεις για γερά νεύρα στο παρά πέντε. Πιθανή καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης "βλέπει" το Reuters. Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση.

Ant1news

Στον "αέρα" βρίσκονται κομβικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας του Eurogroup, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να «φλέγεται» ώστε να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε όλες τις απαιτήσεις των Θεσμών.

Η κυβέρνηση διαμηνύει στους δανειστές ότι αδυνατεί, λόγω πολιτικού κόστους, να υιοθετήσει μέτρα όπως η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ και η πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds.

«H συγκυρία δεν προσφέρεται για περαιτέρω υποχωρήσεις σε υψηλού συμβολισμού ζητήματα, όπως η επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που έμειναν εκτός νέων κριτηρίων ή η κατάργηση της σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Αξιωματούχοι, μάλιστα, επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή σε Μοσκοβισί, Ντράγκι, Κερέ και Τόμσεν, με την οποία επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει 8 από τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί. Σύμφωνα με το Reuters, η άρνηση αυτή πιθανώς να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης.

Η κυβέρνηση «βλέπει» τις ισπανικές εκλογές αλλά και το ενδεχόμενο Brexit ως καλή ευκαιρία για να σκληρύνει τη στάση της, γνωρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι το τελευταίο που θα ήθελαν είναι μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

 

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας απέστειλε τροπολογία με περίπου 10 «διορθώσεις» σε επιμέρους ζητήματα, αν και οι θεσμοί επιμένουν σε περισσότερες και ουσιαστικότερες παρεμβάσεις.

Εν τω μεταξύ, το ισοδύναμο μέτρο για τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους του, αποκάλυψε χθες ο Υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, το επίδομα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο, από το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μην υπάρξει «τρύπα» στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή.

Αισιόδοξος ότι το ζήτημα του ΕΚΑΣ θα θα λυθεί χωρίς προβλήματα και δεν θα παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το ΕΚΑΣ θα καλυφθεί από την Εθνική Σύνταξη και ότι η σταδιακή κατάργησή του δεν θα προκαλέσει προβλήματα, καθώς θα εφαρμοστεί η εθνική σύνταξη.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα σε αυτά που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, το χάσμα παραμένει. Ωστόσο, αισιόδοξοι, ότι θα βρεθεί λύση εμφανίζονται κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίοι επισημαίνουν, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση, ούτως ώστε και η αγορά των κόκκινων δανείων να χαρακτηρίζεται απελευθερωμένη, αλλά και το ελληνικό δημόσιο να μη βρεθεί - τουλάχιστον άμεσα - αντιμέτωπο με την καταβολή εγγυήσεων που θα μπορούσαν να φτάσουν και το 1,5 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, γεφυρώνονται οι αποστάσεις, με αρχή το κλείσιμο της σύμβασης του Ελληνικού (που υπογράφεται την επόμενη εβδομάδα) και στη συνέχεια αναμένεται να βγει το χρονοδιάγραμμα για την κύρωσή του από τη Βουλή, πριν από το τέλος Ιουνίου.

Ο χρόνος πάντως πιέζει επικίνδυνα, καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, να τα κάνει δηλαδή και πάλι δεκτά ως εγγύηση για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει όμως ως προϋπόθεση για τη συζήτηση το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αφετέρου, για να εκταμιευτεί το πρώτο μέρος της δόσης των 10,3 δισ., δηλαδή τα 7,5 δισ. μέσα στον Ιούνιο, θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης σε νέα συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, αλλά και να ληφθεί η έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, διαδικασία η οποία θα διαρκέσει σχεδόν 15 ημέρες, από τη στιγμή που θα κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα της δόσης.