X

Χουλιαράκης: θέλουμε μείωση πλεονάσματος στο 1,5% μετά το 2018

Λέει ότι θα τηρηθεί η συμφωνία για πλεόνασμα 3,5% το 2018, όμως βάζει στον δημόσιο διάλογο με τους δανειστές ζήτημα αλλαγής του όρου του μνημονίου.

Ant1news

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και πρέπει να τιμήσουμε την δέσμευση μας εάν θέλουμε να ανακτήσουμε και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, και δη αυτού για το 2018.  

«Ωστόσο», προσέθεσε ο Γιώργος Χουλιαράκης - βάζοντας για πρώτη φορά από επίσημο βήμα ζήτημα αλλαγής του όρου του μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και την επόμενη δεκαετία - «χρειάζεται να αναθεωρήσουμε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος  μετά το 2018. Προτίμηση μας είναι ένας σημαντικά χαμηλότερος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, της τάξης του 1,5%-2%».

Κατά την ομιλία του, ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και τα λάθη στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν είχαν πετύχει τα προηγούμενα προγράμματα, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα».

Όπως σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης, σε αυτά το μέγεθος δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν μεγάλο, δεν έγινε εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του χρέους και στηρίχθηκαν σε λανθασμένο μείγμα πολιτικής, αναφέροντας ενδεικτικά ότι έγινε «μεγάλη προσαρμογή στην αγορά εργασίας και πολύ μικρή στις αγορές προϊόντων».

Ως σημαντικό λάθος των πρώτων προγραμμάτων, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έγινε ταυτόχρονα με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του Αν. Υπ. Οικονομικών ότι «η ευαρέσκεια αποτελεί αρνητικό ρίσκο» για την επιτυχία του προγράμματος.

Τα "θετικά" του τρίτου ...μνημονίου

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη εμπεριέχει αρκετά θετικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων, όπως ανέφερε:

  • η ευκολότερη διαχείριση της δημοσιονομικής προσαρμογής
  • η πιό βατή, βάσει των μέτρων που έχουν ληφθεί, επίετυξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς έχουν αποκατασταθεί η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα
  • η εξισορρόπηση της υφεσιακής επίπτωσης των μέτρων απο τον θετικό αντίκτυπο των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
  • η αναμενόμενη επαναφορά του waiver και η προσδοκώμενη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ης ΕΚΤ, που θα διασφαλίσουν φθηνόερη ρευστότητα

Ορίζοντας τις επόμενες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και δη του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι πρέπει να διευρυνθεί η  φορολογική βάση, να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών-υπηρεσιών και το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.