X

Λύση στο πρόβλημα των 8000 δικαιούχων του “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”

Πού θα βρεθούν οι πόροι για τους δικαιούχους του προγράμματος. Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 35.000 αιτήσεις. Τι αναφέρει η κοινή υπουργική απόφαση Σκουρλέτη-Χαρίτση.

Ant1news

 

Με χρηματοδότηση των επενδύσεών τους αποκλειστικά και μόνο από εθνικούς πόρους θα λυθεί το πρόβλημα των περίπου 8.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όσο αναφορά τις υπόλοιπες αιτήσεις που εκτιμάται ότι είναι συνολικά περίπου 35.000 θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο νέο πρόγραμμα που πρόκειται να προκηρυχθεί σύντομα.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η κοινή απόφαση του υπουργού Π. Σκουρλέτη και του υφ. Οικονομίας Α. Χαρίτση, οι πόροι από τις επιστροφές των δανείων θα διατεθούν για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων, οι οποίοι δεν στάθηκε δυνατό να ενταχθούν στο πρόγραμμα την προηγούμενη περίοδο, λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων, ήδη από το 2014.

Ακόμη, οι πόροι αυτοί σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σε συνδυασμό με έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και τόκοι των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη δυνατότητα υπαγωγής περίπου 8.000 από τις αιτήσεις που εκκρεμούν στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις υπαγωγής αναμένεται να εκδοθούν τον Ιούλιο οπότε και θα ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.

Μάλιστα, τους επόμενους μήνες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν, εφόσον διατηρείται το ενδιαφέρον, να υποβληθούν εκ νέου, και με μικρές τροποποιήσεις, οι αιτήσεις των δικαιούχων που δεν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας (εκσυγχρονισμό συστημάτων θέρμανσης, μονώσεις, αντικατάσταση υαλοπινάκων κλπ.)