X

Νέα “πυρά” Στουρνάρα για φόρους κι εισφορές

Σε «κακό μίγμα» μέτρων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, που επιδρά μόνο αρνητικά στην οικονομία, κάνει λόγο ο Διοικητής της ΤτΕ.

Ant1news

Νέα, έμμεση, σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τα μέτρα που αποφάσισε, ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ασκεί, μέσω Έκθεσης της, η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, τα μέτρα που επελέγησαν οξύνουν τις οικονομικές ανισότητες και βάζουν εμπόδια στον δρόμο επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Στην Έκθεση τονίζεται ότι «για άλλη μια φορά το μίγμα πολιτικής αποτελείται ως επί το πλείστον από φορολογικές επιβαρύνσεις, που επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη», καυτηριάζοντας ότι παρά τα αλλεπάλληλα σκληρά, φορολογικά μέτρα των τελευταίων χρόνων, τα δημόσια έσοδα μειώνονται συνεχώς σε ονομαστικές τιμές. 

Πέραν της αύξησης φόρων στο εισόδημα και στο κεφάλαιο, που έχουν αυξηθεί σημαντικά, στην Έκθεση υπογραμμίζεται ότι επέρχεται σημαντικό πλήγμα στην επιχειρηματικότητα από την αύξηση του ΦΠΑ και τις αυξήσεις στα καύσιμα, που διογκώνουν το μεταφορικό και ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.

Σε όλα αυτά, όπως αναφέρεται, προστίθεται το βάρος από τους αυξημένους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των προσωπικών εταιριών και η αλλαγή στη φορολόγηση των επενδύσεων. 

Ως ιδιαίτερα επιβαρυντική σχολιάζεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς εντείνει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε μείωση του ΑΕΠ, δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία και εντείνοντας τα κίνητρα για εισφοροδιαφυγή, παρεμποδίζοντας πολύπλευρα την οικονομική ανάκαμψη.