X

Νέα πρόστιμα για τη “μαύρη” εργασία

Νέα πρόστιμα, αλλά και την τεχνολογία επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας στον πόλεμο κατά της "μαύρης" εργασίας. Ποια τα δύο "όπλα" στη φαρέτρα του;

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

«Χαλινάρι» στην «μαύρη» εργασία που «καλπάζει» στα 45 δις ευρώ θέλει να βάλει το υπουργείο Εργασίας, επιστρατεύοντας δυο ακόμη «όπλα».

Καταρχήν το ηλεκτρονικό κάρφωμα. Έτσι όσοι υπάλληλοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν ως «φαντάσματα» για το ασφαλιστικό ταμείο αφού δεν είναι δηλωμένοι, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά να καταγγέλλουν την παρανομία του εργοδότη.

Όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργού Εργασίας, που τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, με ένα κλικ στην ιστοσελίδα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, αφού συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα, επώνυμα ή ανώνυμα να καταγγέλλουν την αυθαιρεσία.

Το δεύτερο «όπλο» του υπουργείου Εργασίας είναι υπό έγκριση από την τρόικα και θα μπει στο τραπέζι της φθινοπωρινής αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, προβλέπει το σπάσιμο του προστίμου των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε περίπτωση ανασφάλιστου εργαζόμενου.

Έτσι, εάν ένας εργοδότης πιαστεί για πρώτη φορά από τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ να απασχολεί υπαλλήλους με μαύρα χρήματα, δεν θα «τρώει» την καμπάνα των 10.500, αλλά θα του ζητείται η καταβολή των 3500 ευρώ και ταυτόχρονα η δέσμευση για την διατήρηση του εργαζομένου στην επιχείρησή του για τουλάχιστον ένα χρόνο. Έτσι, το ποσό που υπολείπεται έως τα 10.500 ευρώ θα συμψηφίζεται με τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια, καθώς έτσι ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα του «λουκέτου», ο εργαζόμενος δεν θα χάνει τη δουλειά του και το ασφαλιστικό ταμείο θα σταματήσει την «αιμορραγία» στα έσοδα.