X

Φοροκυνηγητό για τους “e-ξενοδόχους”

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι νοικιάζουν ακίνητα μέσω internet. Στα 270 εκ. ερώ υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων. Τι προβλέπει νέα ρύθμιση.

Ant1news

Με στόχο να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή που οδηγεί σε απώλειες εσόδων που υπολογίζονται στα 270 εκ. ευρώ περίπου, η κυβέρνηση στήνει «κλοιό» στις «γκρίζες» μισθώσεις κατοικιών, μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα με αυτόν τον τρόπο και η διασταύρωση των στοιχείων τους με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Έθνος, θα προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο σε εκείνους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο, αλλά συνεχίζουν να νοικιάζουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

Παράλληλα, θα επιβληθεί ένα τέλος της τάξης του 3% σε κάθε συναλλαγή μέσω online πλατφόρμας, ενώ θα υπάρχει ξεχωριστός κωδικός στη φορολογική δήλωση των φυσικών προσώπων, όπου θα δηλώνονται τα ποσοστά από την ενοικίαση, θα προσμετρώνται στο εισόδημα και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

Εκτιμάται ότι  στην Ελλάδα ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου περισσότερα από  30.000 ακίνητα.