X

Τα στοιχήματα του προϋπολογισμού και οι νέοι φόροι

Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Τι περιλαμβάνει; Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Υπό την «Δαμόκλειο σπάθη» του δημοσιονομικού κόφτη, η Κυβέρνηση φέρνει νέους φόρους για το 2017, που σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά.

Το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να αποφύγει, πάση θυσία το 2017 και το 2018, την ενεργοποίηση του κόφτη και άρα την βίαιη μείωση μισθών και συντάξεων, κάτι που θα ήταν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Κυβέρνησης, φέρνει νέους και ήδη ψηφισμένους φόρους, για να πιάσει τους στόχους των συμφωνημένων πλεονασμάτων και της ανάπτυξης.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή προβλέπονται φόροι 3 δις ευρώ το 2017 και 1,7δις ευρώ + 1,3δις ευρώ (ψηφισμένα και νέα μέτρα).

Και ακριβώς σε αυτά τα εισπρακτικά μέτρα στηρίζονται οι προβλέψεις και μάλιστα υπερφιλόδοξες για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 προβλέπει συγκεκριμένα ανάπτυξη 2,7% για το 2017, ενώ στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα, τουλάχιστον, 1,75% του ΑΕΠ το 2017, από άνω του 0,5% που αισιοδοξούν στο οικονομικό επιτελείο πως θα διαμορφωθεί φέτος.

Όμως ο Γολγοθάς δεν σταμάτα εδώ, αφού πρέπει σε 7 ημέρες να έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης για να εκταμιευθούν τα 2,8 δις ευρώ, ενώ έρχεται η δεύτερη σκληρή αξιολόγηση, με θέματα δύσκολα και κοινωνικά ευαίσθητα, που πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του μήνα.

Το πρώτο μεγάλο θέμα είναι τα Εργασιακά, που παρά την αισιοδοξία του αρμόδιου υπουργού, αναμένεται να δοθεί «μάχη χαρακωμάτων», αλλά και το θέμα των κόκκινων δανείων και του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, που ήδη έχουν βγει τα «μαχαίρια» από την προηγούμενη επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα.