X

Προϋπολογισμός 2017: φόροι, λιτότητα και ανάπτυξη

Στην Βουλή το προσχέδιο. Στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% και ανάπτυξη 2,7%του ΑΕΠ. Χιονοστιβάδα φόρων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με νέα μέτρα ύψους 2,6 δις κατατέθηκε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην Βουλή, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που προβλέπεται για το 2017 στο 1,8% του ΑΕΠ και επομένως να μην ενεργοποιηθεί ιο δημοσιονομικός κόφτης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι νέοι έμμεσοι φόροι ανέρχονται σε 1,4 δις ευρώ και οι άμεσοι στα 400 εκ. ευρώ. Εάν σε αυτό προστεθεί η μείωση των συντάξεων, ο συνολικός «λογαριασμός» των απωλειών για τους πολίτες φθάνει τα 2,6 δις.

Εκτιμάται ότι σημαντική ώθηση στα δημοσιονομικά θα δώσει και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Το προσχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017, που αποτελεί ένα στόχο ιδιαίτερα φιλόδοξο, δεδομένου ότι φέτος το ΑΕΠ θα σημειώνει κάμψη 0,3% (0,7% ήταν η αρχική εκτίμηση).

Τα …κύματα των φόρων

Τα νέα βάρη θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από τις 15 Οκτωβρίου και το πετρέλαιο θέρμανσης, η λιανική τιμή του οποίου θα ανέβει κατά τουλάχιστον έξι λεπτά ανά λίτρο, καθώς ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Από την Πρωτοχρονιά, αυξάνεται ο ΕΦΚ στην βενζίνη (από 670 σε 1000 ευρώ/χιλιόλιτρο) και τίθεται σε ισχύ το ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία, ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης.

 

Το επόμενο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους αναμένεται από την 1η Ιουλίου 2017, οπότε επιβάλλεται ΕΦΚ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στον καφέ.

Τα φορο-μετρα

1. Πετρέλαιο Θέρμανσης: Αύξηση του ΕΦΚ από τις 15/10/2016. Ο φόρος πρόκειται να αυξηθεί κατά 5 λεπτά του ευρώ, προκαλώντας αύξηση της λιανικής τιμής μαζί με τον ΦΠΑ κατά 6 έως 7 λεπτά.

2. "Αγροτικό" πετρέλαιο: Από 01/10/2016 έχει αυξηθεί ο ΕΦΚ, κατά €ο,13/λίτρο.

3. Καύσιμα κίνησης: Αυξάνονται από την Πρωτοχρονιλα, λόγω ανόδου του ΕΦΚ. Η βενζίνη αναμένεται να γίνει ακριβότερη κατά 3-4 λεπτά ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 8-9 λεπτά και το υγραέριο κατά 6-7 λεπτά.

4. Καπνικά-Τσιγάρα: Αυξάνεται από την Πρωτοχρονιά ο ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα. Ο πάγιος φόρος στον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών, θα είναι η άνοδος στην τιμή του πακέτου ως και κατά 1 ευρω.

5. Καφές: Επιβάλλεται από 01/01/2017 ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αναμένεται να επιβαρύνει έως και 15% τις λιανικές τιμές πώλησης.

 

6. Ηλεκτρονικά Τσιγάρα: Από την Πρωτοχρονιά θα επιβληθεί ΕΦΚ στα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ύψους 10 λεπτών ανά ml υγρού.

7. Σταθερή Τηλεφωνία: Με την έλευση του νέου έτους, θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό.

8. Μερίσματα: Αυξάνεται από την αρχή του 2017 ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.

9. ΦΠΑ στα νησιά: Καταργείται από την Πρωτοχρονιά η έκπτωση 30% στους συντελεστές, που έχει διατηρηθεί σε νησιά, κυρίως της άγονης γραμμής.

Τροχάδην για την υποδόση των 2,8 δις

Όλα αυτά ενώ το οικονομικό επιτελείο και πληθώρα κυβερνητικών στελεχών "τρέχουν" για το άμεσο κλείσιμο των προαπαιτουμένων και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού συνοδεύει στη Βουλή η έκθεση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής. Είναι η πρώτη που συντάσσεται από το εν λόγω όργανο, δίνοντας έτσι στο περιεχόμενο της έκθεσης επιπλέον ενδιαφέρον ακόμη και σε σχέση με τον «μνημονιακό» Προϋπολογισμό του 2017.

 

Σε ότι αφορά τα έσοδα, βάσει του προσχεδίου, αναμένονται εισπράξεις 55 δις και κάτι, με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά περίπου 1 δις, στα 56,5 δις ευρώ, κυρίως λόγω της πρόβλεψης για την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επιπλέον, για πρώτη φορά υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία από το 2017 καθίσταται Ανεξάρτητη Αρχή.

ΥΠΟΙΚ: για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει και μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας. 
  • Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
  • Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
  • Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.