X

Το πλαστικό χρήμα αύξησε τα έσοδα

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων του Σεπτεμβρίου. Ο ρόλος του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Ant1news

Ο συνδυασμός της χρήσης πλαστικού χρήματος, οι αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και η εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – σε αρκετές περιπτώσεις μικροποσών – συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού του Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που αφενός ξάφνιασε ευχάριστα το οικονομικό επιτελείο, αφετέρου προκάλεσε νέα πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών – μετά τις επιστροφές φόρων – τα έσοδα του Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 840 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τους στόχους, ενώ η υπέρβαση που καταγράφεται έναντι του στόχου κατά 1,062 δισ. ευρώ.

Εάν η κυβέρνηση είχε κινηθεί ταχύτερα ως προς την προώθηση του νομοσχεδίου για τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος – που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή – και θα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση των καρτών από τους φορολογούμενους (δεδομένου ότι, το αφορολόγητο θα ορίζεται βάσει των αποδείξεων που προέρχονται από συναλλαγές με πλαστικό χρήμα) ενδεχομένως τα έσοδα να ήταν πολύ υψηλότερα, αφού θα περιοριζόταν η φοροδιαφυγή. Την ίδια ώρα, οι δανειστές δεν θα απαιτούσαν νέους φόρους ύψους 2,5 δισ. για το 2017.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται στους εξής παράγοντες:

-Στη χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα στοιχεία των τραπεζών για τις συναλλαγές με κάρτες αυξήθηκαν κατά 50% συγκριτικά με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ, αφού περισσότερες επιχειρήσεις είναι πλέον αναγκασμένες όταν χρησιμοποιείται κάρτα να εκδίδουν αποδείξεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι αυτές που συνεχίζουν τη φοροδιαφυγή.

-Η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιπτώσεις έγινε εφάπαξ εξόφλησή του. Είτε με μετρητά είτε μέσω καρτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, οι πληρωμές φόρων μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 30-40% συγκριτικά με πέρυσι.

Στην αύξηση εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο συμψηφισμός του φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

-Τουρισμός. Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, λόγω του ΦΠΑ που εισπράχθηκε από τους τουριστικούς προορισμούς τον Αύγουστο, οπότε και οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν, λόγω των επισταμένων ελέγχων, να εκδίδουν αποδείξεις. Συνεπώς οι επιχειρήσεις αυτές κατέβαλαν τον οφειλόμενο ΦΠΑ τον Σεπτέμβριο.

-Σημαντικές θα είναι και οι εισπράξεις ΦΠΑ τον Οκτώβριο, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καταβάλλουν τον ΦΠΑ τον επόμενο μήνα από αυτόν που βεβαιώνεται, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία κάθε τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι, ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24% τον περασμένο Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι, η αναπροσαρμογή θα προσθέσει στα έσοδα του ΦΠΑ ακόμα 220 εκατ. ευρώ. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ θα συνεχιστούν και το 2017, αφού σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι έμμεσοι φόροι θα είναι περισσότεροι κατά 1,4 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2016.