X

“Διπλό” πλεόνασμα και υπερ-εισπράξεις φόρων στο 9μηνο

Η υπεραπόδοση στα έσοδα του Σεπτεμβρίου, μαζί με την μεγάλη συγκράτηση δαπανών έφεραν πρωτογενές πλεόνασμα «γίγας», αλλά και κανονικό πλεόνασμα 606 εκ. ευρώ.

Ant1news

Μπορεί τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο εννεάμηνο του 2016 που δείχνουν αύξηση  του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 5,4 δις ευρώ, να αποτελούν διαπραγματευτικό «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση το 2015 είναι βαθύτερη, αφού το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε μείωση 1,3% σε τρέχουσες τιμές το 2015, αντί της αρχικής εκτίμησης για πτώση κατά 0,9%. 

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση του οικονομολόγου του Ινστιτούτου Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας , ότι το 2018 η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να «βγει» στις αγορές και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί και τέταρτο Μνημόνιο. 

Πιο αναλυτικά, άλμα του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 5,4 δις ευρώ καταδεικνύουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο εννεάμηνο του 2016.

Το αποτέλεσμα προκύπτει λόγω της μεγάλης συγκράτησης δαπανών σε συνδυασμό με τα σημαντικά αυξημένα έσοδα του Προϋπολογισμού, που ειδικά τον Σεπτέμβριο, μήνα της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, ήταν άνω του 1 δις επιπλέον του στόχου.

Μάλιστα, ο συνδυασμός δαπανών και εσόδων, οδήγησε όχι μόνο σε πρωτογενές πλεόνασμα "μαμούθ", αλλά ακόμη και σε κανονικό πλεόνασμα ύψους 606 εκ. ευρώ, (έναντι στόχου ελλείμματος ύψους 3,023 δις ευρώ.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 5,454 δις, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,907 δις.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35,251 δις, αυξημένα κατά 1,487 δις ή 4,4% έναντι του στόχου, ενώ τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 1,4% έναντι του στόχου.

Επιστροφές φόρου και ΠΔΕ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπυοργείου Οικονομικών:

  • Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.149 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.167 εκατ. ευρώ).
  • Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.575 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 970 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Υπερ-απόδοση στα έσοδα τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο, το σύνολο των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 5,882 δις, αυξημένο κατά 1,106 δις απο τον μηνιαίο στόχο.

Οι επιστροφές του Σεπτεμβρίου (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 242 εκ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 115 εκ. ευρώ έναντι του στόχου (358 εκατ. ευρώ).

Υπερ-συγκράτηση στις δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, ανήλθαν σε 37,221 δις και είναι λιγότερες κατά 3,112 δις έναντι του στόχου (40.332 εκατ. ευρώ).

"Ανέβασε στροφές" το ΠΔΕ

Οι δαπάνες του ΠΔΕ στο εννεάμηνο, διαμορφώθηκαν σε 2.681 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 629 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον Σεπτέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.236 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 317 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.727 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 63 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 509 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 254 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Μαξίμου: Όσοι πόνταραν σε κατάρρευση των εσόδων να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα

“Η υπέρβαση των στόχων του Προϋπολογισμού στο 9μηνο του έτους κατά 1,5 δισ. ευρώ για τα καθαρά δημόσια έσοδα, και κατά 3,5 δισ. ευρώ για το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το αποτέλεσμα της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης που ασκεί η κυβέρνηση”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν:

“Έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έπειτα από μια πενταετία σκληρής λιτότητας, η κυβέρνηση προχώρησε σε δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών. Σε συνδυασμό με την παροχή ευέλικτων σχημάτων εξόφλησης, οι πολίτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας υπεραποδίδουν σηματοδοτώντας τον δρόμο εξόδου από την κρίση. 

Ο κ. Μητσοτάκης και όσοι πόνταραν σε κατάρρευση των εσόδων και αποτυχία της χώρας, καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα”.