X

Κατ΄ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές για τα “κόκκινα” δάνεια

Παραμένει η διαφωνία για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Επί τάπητος πλαστικό χρήμα και αφορολόγητο. "Καυτό"¨ραντεβού για τα εργασιακά.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Επί της αρχής συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών», ενώ σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων.

«Πρέπει να υπάρχει ένας λογαριασμός προστατευμένος για να μπορούν να κινούνται οι πληρωμές των εργαζομένων και να πληρώνονται κάποιοι φόροι», τόνισε η ίδια πηγή στους δημοσιογράφους.

Στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφώνησαν να υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα για τις βασικές αρχές του νομικού πλαισίου που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο μηχανισμό και η χρονική ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι θέματα υπό συζήτηση με τους θεσμούς, όπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι επί της αρχής, υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων ενώ αν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

 

Ακόμη, σύμφωνα με την θέση του υπουργείου, που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα και στις εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προσέρχονται πιστωτές και επιχειρηματίες με συγκεκριμένα κριτήρια και εργαλεία στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Νωρίτερα οι θεσμοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό για τα νομοσχέδια που προωθούνται στη Βουλή και αφορούν στην υπηρεσία μίας στάσης για τις επιχειρήσεις, για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αξιολόγηση …γεμάτη «αγκάθια»

Στις πρώτες, αναγνωριστικές επαφές με το κουαρτέτο, συζητήθηκαν τρόποι διασφάλισης των εσόδων και περιστολής των κρατικών δαπανών, αλλά και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού ως το 2020 για το οποίο ερίζουν Αθήνα και ευρωπαίοι δανειστές.

«Αγκάθια» αποτελούν οι ποινές για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, αλλά και το πλαίσιο χρήσης πλαστικού χρήματος, που συνδέεται άμεσα με το ύψος και το χτίσιμο του αφορολόγητου.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει συστήσει μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτή όμως δεν είναι παρά μία πρόταση, από τις πολλές προτάσεις που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα» τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

«Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η φορολογική «σφαγή» δεν ήταν δική τους συνταγή, αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.

 

«Εκβιασμός» μέσω του χρέους

Η Κυβέρνηση έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές επιθυμώντας διακαώς μετά από το αργότερο έξι εβδομάδες να έχει κλείσει ο κύκλος της β΄ αξιολόγησης.

«Θέλουμε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στα τέλη Νοεμβρίου, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να επιβεβαιωθεί η συμφωνία και αμέσως μετά να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και την συμμετοχή του Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης. Θεωρώ ότι ως τα Χριστούγεννα όλα αυτά μπορούν να έχουν τελειώσει», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Επίθεση στους δανειστές που τους κατηγορεί για εκβιασμό της χώρας εξαπολύει ο Γιάννης Δραγασάκης: «Δεν είναι οι γερμανικές εκλογές το βασικό εμπόδιο για την απομείωση του χρέους. Είναι δυνάμεις μεταξύ και των δανειστών που θέλουν να αποτελεί το χρέος «λουρί» στο λαιμό της χώρας, για να μας κρατούν δεμένους», δήλωσε στη Realnews.

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση των δανειστών και σε ότι αφορά την απλοποίηση ίδρυσης επιχειρήσεων, ενώ αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη το κρίσιμο ραντεβού για τα εργασιακά με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό, «το ΔΝΤ είναι αλήθεια ζητά άλλα πράγματα, αλλά αυτά τα πράγματα τα έχουμε λήξει με τους Ευρωπαίους, έχει λήξει αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης, δεν επιστρέφουμε πίσω», τόνισε ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για θέματα του υπουργείου του.

Τα «αγκάθια» της β΄ αξιολόγησης:

Εργασιακά

Ομαδικές απολύσεις

Kατώτατος μισθός

Συνδικαλιστικός νόμος

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Το πρόγραμμα των συναντήσεων τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016: ​

10.00-12.00:        Δημοσιονομικά (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης)

12:00- 13:00:       Κοινωνική πρόνοια (Χουλιαρακής, Φωτίου)