X

Την Τρίτη το ντεμπούτο Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο

Τι αποκάλυψε η Υπ. Εργασίας σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 4 σημεία στα οποία θα επιμείνει και τα 2 "όπλα" της. Με “άγριες διαθέσεις” επιστρέφουν οι δανειστές.

Ant1news

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη κρίσιμη συνάντηση της νέας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, για τα εργασιακά.

Το ραντεβού των δύο πλευρών έχει κλειστεί για αύριο Τρίτη, χωρίς όμως να έχει καταθέσει κάποιο κείμενο αρχών η ελληνική πλευρά, παρά τα όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες περί προετοιμασίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας ανέφερε, στην πρώτη της ενημέρωση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δύο είναι τα “όπλα” που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση: το πόρισμα της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και το ότι έχει καταγραφεί στο μνημόνιο η άποψη να επανεξεταστούν τα εργασιακά με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η νέα υπουργός έχει δηλώσει ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο.

Πέραν της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στη συνάντησή της με το κουαρτέτο, πάντως, αναμένεται να επιμείνει σε άλλα τρία σημεία και συγκεκριμένα στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων, στη διατήρηση της κατάργησης του λοκ άουτ και στην προστασία του προβλεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων.

«Τα όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία, πέρα από τα οποία μια απόλυση λογίζεται ομαδική, είναι πλήρως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο», δήλωσε πρόσφατα η νέα υπουργός απαντώντας και στο ΔΝΤ που ζητεί αύξηση των ορίων για τις ομαδικές απολύσεις.

 

Επιστροφή των δανειστών με “άγριες διαθέσεις”

Μπορεί οι επίσημες διαπραγματεύσεις να ξεκινούν την Τρίτη, με την άφιξη του κουαρτέτου, ωστόσο οι συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά στοιχεία άρχισαν ήδη με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων.

Θέμα λίγων ωρών είναι να γίνουν γνωστές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες αναμένεται να είναι σκληρές. Ο διχασμός ανάμεσα στους συνομιλητές είναι σχεδόν δεδομένος, ωστόσο στόχος παραμένει η τεχνική συμφωνία μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, ενώ η οριστική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σύγκλιση σημειώνεται στο ζήτημα του χρέους, αλλά όχι και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, στα πλαίσια της β’ αξιολόγησης. Οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου δεν έχουν γεφυρωθεί, με το ΔΝΤ να δέχεται να χρησιμοποιήσει την αναμενόμενη τον επόμενο μήνα έκθεση βιωσιμότητάς του, ενώ το ίδιο διάστημα θα εκπονήσει σχέδιο μέτρων, τα οποία θα συμφωνηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, συνεχίζει να επιμένει στην προς τα κάτω αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, προβάλλοντας ως αιτιολογία ότι, το πρόγραμμα δεν βγαίνει αν δεν μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% στο 1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το Ταμείο εξακολουθεί να διαφωνεί στη φύση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται ως τώρα, μέτρα τα οποία η ευρωπαϊκή πλευρά έρχεται να πιέσει να εφαρμοστούν.

 

Τα «καυτά» ζητήματα

Πέρα από τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, στις απαιτήσεις των δανειστών περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά, η ολοκλήρωση της δημιουργίας και η ενεργοποίηση του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Δέχονται, επίσης, ως συγκυριακές τις αποκλίσεις που εμφανίζονται ως τώρα, αναφορικά με την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από συνταξιοδοτικές δαπάνες, λόγω των πρόσφατων αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο.

Το ΔΝΤ έχει κάνει στροφή στο θέμα του χρέους, δια του εκπροσώπου του, μπαίνοντας σε τροχιά ένταξης στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα ζητηθεί, τις επόμενες μέρες, και πάλι η μείωση του αφορολόγητου, ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω η φορολογική βάση, περικοπές στις συντάξεις, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του 11% του ΑΕΠ το οποίο συνεχίζει να εμφανίζει το ασφαλιστικό και κινητικότητα στο Δημόσιο.

To πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για αύριο Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 διαμορφώνεται ως εξής:

11.00-12.30 Επισκόπηση

17.00-18.00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

18.00-19.00 Αγορά εργασίας