X

Αχτσιόγλου σε βουλευτές: Έτσι θα διαπραγματευτώ για τα εργασιακά

Όλα όσα ειπώθηκαν από τη νέα υπουργό στην πρώτη της ενημέρωση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια τα τρία "μέτωπα" στη διαπραγμάτευση και ποια τα "όπλα" της κυβέρνησης.

Ant1news

"Η διαπραγμάτευση δεν είναι απλή αλλά συνθέτη" φέρεται να είπε η Έφη Αχτσιόγλου στην πρώτη της ενημέρωση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην διευρυμένη διάσκεψη της Επιτροπής παραγωγής και ελέγχου κυβερνητικού έργου με αντικείμενο την εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δύο είναι τα “όπλα” που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση: το πόρισμα της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και το  ότι έχει καταγραφεί στο μνημόνιο η άποψη να επανεξεταστούν τα εργασιακά με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

"Μας είπε ότι αύριο μπαίνουμε στην καρδιά της διαπραγμάτευσης. Τρία είναι τα μέτωπα. Συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός και ομαδικές απολύσεις. Μας περιέγραψε την τακτική του υπουργείου και το τι έγινε στην πρώτη επαφή με τους δανειστές" σημείωναν οι βουλευτές.

Ωστόσο, τόνιζαν ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας αλλιώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, "πως θα γίνουν οι συλλογικές συμβάσεις; Μεταξύ εργοδοτών και ανέργων; Δεν πρέπει η διαπραγμάτευση να είναι πουκάμισο αδειανό. Είναι κυρίαρχο το ζήτημα της ανάπτυξης".

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε από τους βουλευτές είναι το ζήτημα των αντίμετρων για το ΕΚΑΣ. "Έχουμε αργήσει" είπαν οι βουλευτές στην υπουργό Εργασίας και υπογράμμιζαν πως "σε λίγο θα έρθει η δεύτερη φουρνιά αυτών που χάνουν το ΕΚΑΣ και κάτι πρέπει να γίνει" .

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Αχτσιόγλου, από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία και μέσα στο Δεκέμβριο θα  υπάρξουν εξελίξεις. Οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους υποστήριζαν ότι πρωταρχικός στόχος είναι ο κόσμος της εργασίας.