X

Κυβερνητικός αξιωματούχος στον ΑΝΤ1: Η αξιολόγηση θα κλείσει “ο κόσμος να χαλάσει”

Αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι την Τετάρτη. Παραμένουν μεγάλο "αγκάθι" τα εργασιακά. Τι θα γίνει αν δεν κλείσει η αξιολόγηση.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με τη φράση: «θα κλείσει η αξιολόγηση, ο κόσμος να χαλάσει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία κινδυνεύει να γυρίσει στο καλοκαίρι του 2015, πράγμα που δεν θα επιτρέψουμε» ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος θέλησε να δώσει το στίγμα της διαπραγμάτευσης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε, ότι «οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ έχουν αμβλυνθεί, και υπάρχει αισιοδοξία ότι έως την ερχόμενη Τετάρτη είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία» ενώ υποστήριξε ότι «το εργασιακό παραμένει επί της ουσίας το μεγαλύτερο αγκάθι, αφού στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι Θεσμοί έρχονται πιο κοντά στις θέσεις της Κυβέρνησης, σε ότι αφορά το κούρεμα των χρεών προς το Δημόσιο».

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1, τι θα γίνει εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αφού δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε της Ελλάδας, ούτε των Θεσμών» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «παρά τις γερμανικές αντιδράσεις στο θέμα του χρέους, θα τεθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα ανοίξει η συζήτηση για την μακροχρόνια βιωσιμότητα» αρκεί όπως είπε «να έχει υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον επί της αρχής σε όλα τα μεγάλα αγκάθια».

"Αγκάθι" στη διαπραγμάτευση αποτελεί και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων, με "κόκκινα δάνεια" και άλλα χρέη, θέμα που πηγαίνει «σχετικά καλά», ωστόσο είναι πολύ τεχνικό και απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση. 

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα ενσωματώνει σύμφωνα με πληροφορίες στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, έκλεισε ένα ακόμα «αγκάθι» καθώς, δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάζεται στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το 5% του ΟΤΕ.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεντευξή του στην WSJ επεσήμανε δε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς τυχόν μετάθεση της συζήτησης για μετά το τέλος του Μνημονίου θα στείλει αρνητικό σινιάλο στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.