X

Ο δρόμος για διευθέτηση του χρέους περνά μέσα από σκληρά μέτρα

Εφικτή "βλέπει" το Μαξίμου την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επιμένουν στα σκληρά μέτρα κορυφαίοι ξένοι αξιωματούχοι. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε μία δύσκολη «εξίσωση» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, αλλά και το θέμα της διευθέτησης του χρέους, αφού κορυφαίοι ξένοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο δρόμος για διευθέτηση του χρέους, περνά μέσα από τα σκληρά μέτρα που πρέπει να περάσει η Κυβέρνηση, όχι μόνο τώρα αλλά και μετά την λήξη του Προγράμματος.

 «Αν οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους, εμείς, ως μέλη του Eurogroup, κράτη-μέλη, η Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, όλοι μας θα αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και να έχουμε θετικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι έχουν έτοιμα κάποια πρόσθετα μέτρα, εφόσον αυτό απαιτείται, για το 2018, όταν το πρόγραμμα τελειώνει.

Την ίδια ώρα και το Μαξίμου θεωρεί εφικτή μία πολιτική συμφωνία και όχι ουσιαστική για όλα τα θέματα, με δεδομένο ότι τα βασικά «αγκάθια», εργασιακό και δημοσιονομικά, είναι ακόμη ανοικτά. Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία και με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για το θέμα της αξιολόγησης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είναι εφικτή μία πολιτική συμφωνία. «Δουλεύουμε για να κλείσουμε όλα τα μέτωπα. Στόχος είναι η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» τόνισαν οι ίδιες πηγές.

 

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, πέραν από το τρέχον ύψους 86 δις. και τόνισε ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών τόνισε ότι είναι εκτός συζήτησης ένα τέταρτο μνημόνιο, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα. Ο ίδιος παίρνει θέση υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016».

Ο ίδιος παίρνει θέση υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016».

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «βλέπει» η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι δεν είναι καθόλου βεβαία ότι θα μας δώσουν άλλο Μνημόνιο. «Είναι χειρότερα τα πράγματα. Θα μας διώξουν κύριοι…» είπε χαρακτηριστικά.

 

Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να τρέχει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά ζητούν και νέες παρεμβάσεις εδώ και τώρα, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Θέλουν νέα μέτρα το 2018 για κλείσει η τρύπα των 700εκ. ευρώ, ζητούν μείωση αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ και μείωση συντάξεων, ενώ επιθυμούν την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, «ψαλίδι» σε προνοιακά επιδόματα, μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, καθώς και αύξηση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως η Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα», ξεκαθάρισε ότι «κόψιμο» επιδομάτων δεν υφίσταται.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίζεται αισιόδοξος για συμφωνία με τους θεσμούς και υποστηρίζει ότι τώρα πρέπει να προσδιοριστούν όλα τα μέτρα για το χρέος. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κλείσει τη β' αξιολόγηση. Επομένως πιστεύω ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα βγει “λευκός καπνός”» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πάντως και κορυφαίοι τραπεζίτες της χώρας, μιλούν για θετική πορεία της χώρας και πιστεύουν ότι η ανάπτυξη είναι μπροστά μας. «Οι αριθμοί είναι αισιόδοξοι, αλλά ερχόμαστε από μία μακρά περίοδο ύφεσης και επομένως, υπάρχει συσσωρευμένη ενέργεια για να προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι «εάν το υπάρχον κλίμα στις ΗΠΑ, με τον νέο Πρόεδρο, ανταποκρίνεται όντως στην πραγματικότητα, τότε θεωρώ ότι η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ένα θετικό αντίκτυπο μεταξύ των χωρών που θα επωφεληθούν, θα συγκαταλέγεται και η Ελλάδα».