X

Τηλεδιάσκεψη στο ΥΠΟΙΚ με εκπροσώπους των δανειστών

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα ανοικτά ζητήματα, εν όψει του EuroWorking Group την προσεχή Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ant1news

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, με τη συμμετοχή και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις, ενώ, στη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων.

Γενικότερα, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα ανοικτά ζητήματα της β' αξιολόγησης, εν όψει του EuroWorking Group την προσεχή Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της β αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle θα μεσολαβήσουν συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις τους, ενώ οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν καθ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας με παράλληλες συζητήσεις και μεταξύ των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Στόχος είναι στο κρίσιμο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το χρέος.

Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο φαίνεται ότι παρότρυνε να κλείσει το συντομότερο η β αξιολόγηση, προκειμένου οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στο χρέος.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, πέραν από το τρέχον ύψους 86 δις. και τόνισε ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών τόνισε ότι είναι εκτός συζήτησης ένα τέταρτο μνημόνιο, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα. Ο ίδιος παίρνει θέση υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016».