X

Δεσμεύτηκε για “κόφτη” στις συντάξεις η κυβέρνηση

Ποιες οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου στον ESM. Τι υποστηρίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.

Ant1news

Τη δέσμευσή της για την ενεργοποίηση του «κόφτη» στις συντάξεις «επισύναψε» η κυβέρνηση στην επιστολή που έστειλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις.

Χαρακτηριστικά, στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) τότε οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016.

Το πλήρες και ακριβές κείμενο της επιστολής Τσακαλώτου δεν έχει δοθεί στο «φως», ωστόσο αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρουν ότι επαναλαμβάνεται η δέσμευση της Κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

 

Παρ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν πρέπει «να ανησυχούν, χρονιάρες μέρες, όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα!». Υποστηρίζουν δε ότι στην επιστολή Τσακαλώτου δεν περιλαμβάνεται kαμία νέα δέσμευση και ότι αναφέρονται τα αυτονόητα.

Δηλαδή ότι:

-Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

-Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

«Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές (που δεν μας αρέσουν) η Κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως, μάλιστα, διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση, αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».