X

Άνοιξε το σύστημα e-αιτήσεων συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ

Πώς λειτουργεί το σύστημα και ποιοι μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτηση για συνταξιοδότησή τους. Πότε ανοίγει ο ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ.

Ant1news

Άνοιξε την Δευτέρα το σύστημα του ΕΦΚΑ, στην ιστοσελίδα του Υπερταμείου, μέσω του οποίου μπορεί να γίνει ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης.

Δεκτές θα είναι νέες εγγραφές ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ενώ θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες και μεταβολές για τους ήδη υπάρχοντες.

Σε επίπεδο τεχνικών προβλημάτων, παρατηρούνται ζητήματα όπως η μη συμβατότητα των πληροφοριακών συστημάτων που ενοποιούνται.

Μέσω της υπηρεσίας του efka.gov.gr δίνεται στους ενδιαφερομένους η δυνατότητα υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Δυνατότητα υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης έχουν οι ασφαλισμένοι των φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, δηλαδή: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΕΤΑΑ και Γ.Λ.Κ.

Με την υποβολή του αιτήματος αποδίδεται στον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Η επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος, θα ξεκινήσει με την κατάθεση των ελλειπόντων δικαιολογητικών, στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Στόχος είναι από τα τέλη του 2017 η απονομή σύνταξης να γίνεται ενός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης.

Ταυτόχρονα και μέχρι το τέλος του 2017, βάσει και της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης θα έχουν καταβληθεί και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις που περιμένουν οι δικαιούχοι χρόνια τώρα. Στόχος είναι να πληρώνονται τουλάχιστον 9.000 καινούργιες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ με τη σειρά προτεραιότητας που έχουν ήδη οι φάκελοι σε εκκρεμότητα.

Ο ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ

Στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει ο ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ, συνεπώς βάσει σχεδιασμού θα πρέπει να ανοίξει και ο προσωπικός λογαριασμός ασφαλισμένου, ώστε ο καθένα να μπορεί να παρακολουθήσει το χρόνο ασφάλισής του, τις οικονομικές του εκκρεμότητες και ιδίως τις ασφαλιστικές του εισφορές οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος πρόκειται να ολοκληρωθεί σταδιακά.
Προς το παρόν οι πρώτες αλλαγές που γίνονται άμεσα ορατές αφορούν την ενημέρωση των ασφαλισμένων. Η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ  βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, όπου είναι διαθέσιμες για τους πολίτες πληροφορίες σχετικά με το νέο σύστημα και όλα τα έντυπα (αιτήσεις και δικαιολογητικά) για τις συντάξεις.