X

“Ευρώ - τελεσίγραφο”: κάντε ότι ζητά το ΔΝΤ ή “τέλος” η βοήθεια

Στην αυστηρή γραμμή του Βερολίνου στοιχίζεται η Ευρωζώνη. Κόντρα Ντράγκι - Σόιμπλε “για την Ελλάδα”. Συμφωνία “πάση θυσία” και άμεσα θέλει η Αθήνα.

Ant1news

Μορφή ευρω ...τελεσιγράφου προς την Ελλάδα παίρνουν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης. 

Με δηλώσεις του στο Bloomberg, από το Νταβός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πήγε σήμερα ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ θα σταματήσει η παροχή βοήθειας των δανειστών προς την Ελλάδα, αφού όπως λέει θα πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, κάτι όμως που ούτε καν θα θέλουν να ακούσουν οι βουλευτές στην γερμανική Βουλή. 

Λίγη ώρα αργότερα, ακολουθώντας «τυφλά» το δόγμα Σόιμπλε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επεσήμανε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Με λίγα λόγια, Σόιμπλε και συνολικά η Ευρωζώνη, στέλνουν, λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση,  να πάρει όλα τα σκληρά μέτρα και να κάνει ότι ζητά το ΔΝΤ προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να συμμετέχει το Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα, αλλιώς η χώρα θα σταματήσει να λαμβάνει βοήθεια από τους δανειστές της.

Όλα αυτά ενώ ξέσπασε νέα κόντρα μεταξύ Σόιμπλε και Ντράγκι για την Ελλάδα, με τον κεντρικό τραπεζίτη να τονίζει ότι δεν υπάρχει χρέος που να είναι μη βιώσιμο και να καλεί τους δανειστές της χώρας, με πρώτο το Βερολίνο, να αποφασίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την διευθέτηση του.

Την προσεχή Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, θα συνεδριάσει ο ESM και στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, για το ελληνικό χρέος.

Πάντως, νωρίτερα το πρωί αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έλεγε ότι η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία πάση θυσία, το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο ακόμη και για πολιτική συμφωνία.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Πολ Τόμσεν ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 21 χρόνια, για να προκαλέσει την αιχμηρή αντίδραση της Αθήνας.