X

Εγκύκλιος για “μειωμένες” εισφορές στα μπλοκάκια

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας. Ποιές κατηγορίες ασφαλισμένων αφορά, πώς θα επιλύονται οι διαφορές με εργοδότες.

Ant1news

Εγκύκλιο για μειωμένες εισφορές σε κατηγορίες αμειβόμενων με μπλοκάκια, όπως είχε προαναγγελθεί μέσω πληροφοριών πυο κυκλοφορούσαν απο το πρωί, εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, μετά την σύγχυση και τον σάλο αντιδράσεων που έχει προκληθεί απο τις αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές αυτής της κατηγορίας.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, αφού αναφέρεται ότι η αλλαγή στο καθεστώς αποσκοπεί στην πάταξη της εισφοροαποφυγής απο πλευράς του εργοδότηση σε περίπτωση παροχής εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος, σημειώνεται ότι "λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας".

Σε σχετική εγκύκλιο, που δημοσιεύεται σήμερα προβλέπτεται σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδέχεται και δεν αποδίδει το μέρος των εισφορών που του αναλογεί για την ασφάλιση του εργαζόμενου με μπλοκάκι, ο τελευταίος πρέπει να ενημερώσει μέσω επιστολής τον ΕΦΚΑ για την άρνηση του εργοδότη.

Αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα αναλάβουν να επιλύσουν την διαφορά και μέχρι τότε ο εργαζόμενος θα "καταβάλλει εισφορές μισθωτού, δηλαδή 9,22% (6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη)" και όχι εισφορές ύψους 26,95%, όπως προβλεπόταν ως σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μισθωτού, που παραλλήλως εκδίδει ΔΠΥ ("μπλοκάκι) σε μέχρι δύο εργοδότες, καθώς όπως αναφέρεται σχετικώς "και εδώ, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ, ισχύουν τα προηγούμενα και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό", ήτοι 9,22%, μέχρι να λυθεί η διαφορά απο τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για καταστροφική ρύθμισηκαι ζήτησε την απόσυρση της.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σε σχόλιό του αναφέρει πως «αποτελεί πρωτοφανή κοροϊδία να αποκαλείται «ανάσα» η κυβερνητική ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών με «μπλοκάκια», τη στιγμή που οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που ξεκινούν απ’ το 27% και φθάνουν στο 38% παραμένουν και θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά τον Μάρτη, ενώ η ευθύνη απόδειξης της μισθωτής σχέσης παραμένει στον εργαζόμενο». 

Και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά πως τάχα «υπαναχωρεί», αλλά και να δώσει πολύτιμο χρόνο στις επιχειρήσεις, που για ένα δίμηνο δεν θα κληθούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και η ταχύτερη δυνατή προώθηση του νόμου-λαιμητόμου για το ασφαλιστικό». 

Την ίδια ώρα δηκτικό ήταν μέσω Twitter το σχόλιο του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.