X

Τσακαλώτος: αμφισβητούμενες οι μελέτες του ΔΝΤ - να πιέσει τους ευρωπαίους αντί για εμάς

Σφοδρή επίθεση στα στελέχη του Ταμείου. Τι είπε για τα μέτρα, την διαπραγμάτευση και τις «λευκές επιταγές».

Ant1news

Επίθεση στα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπέλυσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ δεν το ενδιαφέρει το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να μας σπρώξει σε μέτρα, όπως για το συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο».

«Δεν θα με πείραζε που είναι η άποψη του, αλλά με πειράζουν οι αμφισβητήσιμες μελέτες,  για να στηρίξουν τις θέσεις τους», συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στρέφοντας τα βέλη προς τον Πόουλ Τόμσεν είπε «είναι να γελά κάνεις με αυτό που είπε ο Τόμσεν ό,τι οι Έλληνες είναι το ίδιο εύποροι με τους Γερμανούς. Τον κάλεσα να πάμε στην Γερμανία και να συγκρίνουμε επί τόπου τα μεγέθη».

«Αν το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες και τις θυσίες του λαού μας, το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά και αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες που δεν θέλουν λογικά πλεονάσματα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα»

«Εξήγησα με σαφήνεια τι είναι το “1/3, 1/3, 1/3” (σημ: εννοεί υλοποιημένα, προς ολοκλήρωση και υπό διαπραγμάτευση προαπαιτούμενα για την β΄ αξιολόγηση). Καλώς κρατάμε κάτι στο τέλος της διαπραγμάτευσης, έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας, σε ήπιους τόνους, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών,  «φτάνει ένα σημείο που τίποτα δεν κλείνει, μέχρι όλα να κλείσουν» συμπληρώνοντας ότι «κανείς από ΕΕ και θεσμούς, δεν συμμερίζεται ότι καθυστερούμε».

«Όλοι προσπαθούν να βρουν λύση από διαφορετικές αφετηρίες» είπε ο κ. Τσαακαλώτος, προσθέτοντας με έμφαση ότι «είναι δύσκολο το τρίγωνο Ελλάδας με ΔΝΤ και ευρωπαϊκά κράτη-μέλη που έχουν εκλογές ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως το μεταναστευτικό».

«Ποτέ δεν είχαμε λευκή επιταγή»

Απαντώντας στην κριτική του Νίκου φίλη, αλλά και τις φωνές άλλων στελεχών που αντιδρούν στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, όπως ο Νίκος Μανιός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε «πότε δεν είχαμε στη διαπραγματευτική ομάδα “λευκή επιταγή”. Διαπραγματευόμαστε σκληρά, γιατί αυτό απορρέει από συλλογικές αποφάσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε και ελπίζουμε, με καλή πίστη ό,τι μπορούμε να έχουμε πολιτική συμφωνία».

Σε συνομιλία του αργότερα με δημοσιογράφους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν αισθάνεται ότι υπάρχουν συνάδελφοι του που διαρρέουν λεγόμενα του για να τον «κρεμάσουν» στα μανταλάκια».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Τσακαλώτος «κάρφωσε» εμμέσως ορισμένους, λέγοντας ότι «δεν ενημέρωσα την Πολιτική Γραμματεία την Τρίτη, διότι ότι είπα στο Πολιτικό Συμβούλιο την Δευτέρα, τα είδα την άλλη ημέρα στον Τύπο.

 

"53": δίκαιη συμφωνία, αλλιώς παράταση της διαπραγμάτευσης

Παραλλήλως, άφησε αιχμές για ορισμένους υπουργούς, λέγοντας ουσιαστικά ότι «δεν πρέπει να σταματούν να δουλεύουν επικαλούμενοι ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εκκρεμότητα, αλλά πρέπει να εργάζονται παραλλήλως με τρόπο που να ενισχύει την θέση της χώρας.

Τελικώς η Κίνηση των «53», το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της οποίας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσε προτάσεις για να ενταχθούν στο τελικό κείμενο της απόφασης της ΚΕ. Με αυτές ζητούν οι όποιες αποφάσεις για την συμφωνία με τους δανειστές να «περάσουν» από την ΚΕ του κόμματος, ζητώντας παράλληλα από την διαπραγματευτική ομάδα «γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, με μια δίκαιη συμφωνία, αλλιώς παράταση της διαπραγμάτευσης μέχρι κάτι τέτοιο να επιτευχθεί».

«Να αποφασίσει η Ευρώπη ποια είναι η στάση της σε σχέση με το ΔΝΤ και όχι να “πετά το μπαλάκι” στην Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμουράρης.