X

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εν όψει Eurogroup

Σε αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας κυβέρνηση και δανειστές. Συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο. Αποκάλυψη Spiegel για το ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ.

Ant1news

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εν όψει του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup της Δευτέρας όπου θα επιχειρηθεί να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση και να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη συνάντηση της  Άγκελας Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα δε με άρθρο της Die Welt η Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης προβλέπει και το Spiegel, χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή της πληροφόρησης. «Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ποσό 5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», γράφει το γερμανικό περιοδικό. Σύμφωνα με το άρθρο,  οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν αρχικά ότι το Ταμείο θα βάλλει περί τα 16 δισ. ευρώ, ποσό που αργότερα κατέβηκε…

Άλλωστε, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης, για την αναγκαιότητα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχει αλλάξει, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ειδικότερα, ανέφερε πως έχει ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι αρκετή για να “κλείσει” η δεύτερη αξιολόγηση τη Δευτέρα!

 

Αντιθέτως, αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εμφανίζεται ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη DW. Σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle πάντως εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της δεύτερης θητείας του.

Εν τω μεταξύ, ο χριστιανοδημοκράτης Γκίντερ Ετινγκερ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά να μην απαιτούνται νέα μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα! Υποστήριξε μάλιστα ότι υπό τον ΑλέξηΤσίπρα έγιναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις από ποτέ.

Λεπτομερή αναφορά στους στόχους που είχαν τεθεί και εκπληρώθηκαν από την κυβέρνηση στα δύο χρόνια που πέρασαν, έκανε σε ομιλία του και ο Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι παραμένει σταθερή κυβερνητική θέση η προσπάθεια να βρεθεί μία λύση με τις δεδομένες συνθήκες. «Να συμμετέχουν όλοι. Εμείς και οι θεσμοί. Να βρούμε σωστή λύση, και έτσι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε» επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης εμφανίζεται και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά» σε λύση δηλώνει, χωρίς να αρνείται ότι μία διαφωνία μπορεί να σταθεί ικανή για να μην κλείσει η αξιολόγηση. «Αυτό το οποίο είναι δεδομένο είναι ότι καταβάλλονται προσπάθειες, γίνονται βήματα, άρα θα έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξος αλλά και συγκρατημένος εμφανίζεται και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Ο ίδιος στέλνει «μήνυμα» προς τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να παραγνωρίζονται με τη λογική των αριθμών. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τονίζει πως με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα υπάρξει μεν μια ανάσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος θα σταματήσει να είναι ανηφορικός.

Όλα αυτά μία μόλις ημέρα μετά τη σφοδρή σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Βουλή. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους με φόντο την αξιολόγηση, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι θλιβερό που δεν παίρνει θέση για τα παράλογα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.