X

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τη διαπραγμάτευση

Ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος καταθέτει η Μέρκελ. Συναντήσεις με Λαγκάρντ και Γιούνκερ. Ποιο το πιθανότερο σενάριο. Τα σοβαρά λάθη στους υπολογισμούς Τόμσεν.

Ant1news

Στην κρίσιμη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη, είναι στραμμένα τα μάτια της κυβέρνησης καθώς αναμένει να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των δυο πλευρών, όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και το νέο πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα δε με τη Real News, η Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» στις συναντήσεις με Λαγκάρντ, αλλά και με Γιούνκερ την Τετάρτη το απόγευμα στο Βερολίνο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έστω και με μικρότερο χρηματικό ποσό, αλλά και προσυμφωνία στο θέμα της μείωσης του χρέους, που όμως θα συζητηθεί επισήμως και θα ανακοινωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017.

Ισχυρό «χαρτί» στα χέρια των ευρωπαίων είναι η έκθεση της Κομισιόν, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αληθινές Ειδήσεις» και από την οποία προκύπτει ότι όλες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ έπεσαν έξω για τη χώρα μας. Σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου, η ομάδα Τόμσεν έχει κάνει χονδροειδή λάθη στον υπολογισμό του ελλείμματος, του πληθωρισμού, του ρυθμού ανάπτυξης, της είσπραξης εσόδων, της οροφής των δαπανών του δημοσίου, αλλά και σε θέματα όπως η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων, το είδος και η απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων, η εξοικονόμηση από τους ασφαλιστικούς νόμους και άλλα.

 

Στο αυριανό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β' αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Σημειώνεται ότι, μια πολιτική συμφωνία ή «προ- συμφωνία» έχει υπάρξει και παλαιότερα. Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου 2016 είχε δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και είχε εξουσιοδοτήσει το Euro Working Group της 24ης Οκτωβρίου να εκταμιεύσει τη υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, όπου η κυβέρνηση ελπίζει σε πολιτική συμφωνία για να προχωρήσει η αξιολόγηση, ομόφωνα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν αυστηρό μήνυμα ότι οι συμφωνίες και οι στόχοι πρέπει να υλοποιηθούν στο ακέραιο, με πρωτεργάτη και πάλι τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ασκεί κριτική για την στάση του ΔΝΤ και του ίδιου, αποκαλύπτοντας συγχρόνως πώς προέκυψε η πίεση για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων.

«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο αν κάνει «διορθώσεις» σε συντάξεις-αφορολόγητο» τονίζει ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ σημειώνει πως "θα ήταν κακή συμβουλή προς την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη. Καμία τράπεζα στον κόσμο δεν θα έδινε στους Έλληνες χρήματα, εάν δεν βρισκόταν πίσω η αλληλεγγύη των χωρών (της Ε.Ε.). Δεν πιστεύω στο Grexit. Υπό τον Τσίπρα έγιναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις από ποτέ".

Ανάσα θεωρεί το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αλλά διαβλέπει ότι η ανηφόρα δεν σταματά εδώ. Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας τονίζει πως «οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να παραγνωρίζονται με τη λογική των αριθμών. Με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα υπάρξει μεν μια ανάσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος θα σταματήσει να είναι ανηφορικός».