X

Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν για την Ελλάδα

"Σιγήν ιχθυός" για όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση τους. Σε ρόλο αγγελιοφόρου ο Γιούνκερ. Τι αναφέρει για τη συνάντηση ο γερμανικός Τύπος.

Ant1news

Με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκαρντ και αργότερα θα δει κατ΄ ιδίαν τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο γυναικών, η οποία διήρκεσε επί μακρόν, η Άγγελα Μέρκελ θα παραθέσει δείπνο στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιούνκερ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μέχρι τώρα, οι συνεργάτες τόσο της Καγκελαρίου όσο και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ τηρούν "σιγήν ιχθύος" για όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο γυναικών για την Ελλάδα.  

Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μέρκελ και Λαγκάρντ θα διευθετούσαν τις λεπτομέρειες για έναν διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει μία πιο "ευέλικτη ερμηνεία" για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Αθήνας.

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμενόταν να αναζητήσει στο Βερολίνο τις εγγυήσεις που θα της επιτρέψουν να εισηγηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν το ΔΝΤ επιστρέψει και συμμετάσχει τελικά με χρηματοδότηση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και δεν αναμένεται να αποσαφηνιστεί πριν από τα μέσα Απριλίου.

Εξάλλου, η άκρως επιφυλακτική ανακοίνωση του ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του Eurogroup δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ Αθήνας, ευρωπαίων εταίρων και Ταμείου και προοιωνίζει το σκληρό μπρα ντε φερ που θα ακολουθήσει μεταξύ των δύο κυριών στο Βερολίνο.

  

Προ ημερών, η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστήριζε ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο, συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η Welt υπενθυμίζει τώρα ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν καλή "χημεία" και ότι η καγκελάριος είχε βοηθήσει τη Λαγκάρντ στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΔΝΤ. Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να θεωρεί τη Μέρκελ ως μία από τις λίγες νησίδες σταθερότητας στη σημερινή εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και γι' αυτό δεν θα ήθελε «να είναι ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο για την επανεκλογή της στην καγκελαρία». Το ίδιο το ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της Welt, το οποίο σχολιάζει ακόμα ότι το Ταμείο φαίνεται να "αγοράζει χρόνο" για μία ακόμη φορά στο ελληνικό ζήτημα.

Την ίδια ώρα ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί ότι χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άλλες δόσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε πρόσφατη δήλωσή του, ανέφερε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος αναμένεται ότι θα μεταφέρει τις ελληνικές ενστάσεις για τα πρωτογένη πλεονάσματα.

 

TAZ: Τίθεται και το θέμα της συμμετοχής της Γερμανίας στο πρόγραμμα

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung αναφέρεται εκτενώς στη συνάντηση σημειώνοντας ότι στόχος των επαφών τους είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται και το θέμα της συμμετοχής της Γερμανίας στο πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ».

Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».