X

Ποιοι φόροι οδήγησαν σε πλεόνασμα 1 δις τον Ιανουάριο

«Καμπανάκι» για τις εισπράξεις ΦΠΑ από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ. Γιατί «καιροφυλακτούν» οι δανειστές.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με σημαντική υπέρβαση του στόχου στα έσοδα ξεκίνησε το 2017, όπως επιβεβαιώνεται από τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, στο τέλος Ιανουαρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε σε ύψος 1,019 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 670 εκατομμυρίων ευρώ. ευρώ.

Βασική αιτία για την επίτευξη του πλεονάσματος ήταν η υπεραπόδοση στα έσοδα, το ύψος των οποίων ανήλθε σε 4,164 δις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,3% έναντι του στόχου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σημαντική ώθηση στα έσοδα έδωσαν οι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό προέρχονται από τις ρυθμίσεις οφειλών και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τα έσοδα του ΦΠΑ ήταν κατά 55 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, αν και ξεπέρασαν τα επίπεδα του περσινού Ιανουαρίου κατά 48 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο ΦΠΑ πλην καυσίμων και τσιγάρων κατέγραψε υστέρηση 88 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, όντας παράλληλα μικρότερος κατά 32 εκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο του 2016.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μικρότερη κατανάλωση ή μεγαλύτερη φοροδιαφυγή ή και τα δύο μαζί, με δεδομένο ότι η “θολούρα” γύρω από τη χρήση του πλαστικού χρήματος και τις αποδείξεις, συνέβαλε αρνητικά σε αυτή την εικόνα.

Αν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου είναι καλύτερα, τότε η συζήτηση θα τελειώσει πριν καλά- καλά αρχίσει. Αν, όμως και ο Φεβρουάριος κλείσει αρνητικά, τότε θα ενταθούν οι πιέσεις από τους δανειστές και ειδικά από το ΔΝΤ, που πιστεύουν ότι η περσινή υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα ήταν κατά μεγάλο μέρος συγκυριακού χαρακτήρα κι ως εκ τούτου μη επαναλαμβανόμενη.