X

Εξόφληση φόρου κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτου

Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη «μάστιγα» αποποίησης της κληρονομιάς.

Ant1news

Την παραχώρηση του ακινήτου στο Δημόσιο σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η καταβολή του φόρου κληρονομιάς από τον κληρονόμο, εξετάζει να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει την παραχώρηση του ακινήτου στο Δημόσιο, στην παραπάνω περίπτωση, κι αυτό που μένει είναι η υπουργική απόφαση με την οποία θα ενεργοποιηθεί η διάταξη και θα διευκρινιστούν όλες οι παράμετροί της.

Το σχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι των συσκέψεων, μετά τα αυξημένα ποσοστά στις αποποιήσεις κληρονομιάς, λόγω της αδυναμίας χιλιάδων φορολογούμενων να αποδεχτούν την κληρονομιά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, το 2016 υπέβαλλαν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς 54.422 φορολογούμενοι έναντι 45.628 το 2015, 41.388 το 2014 και 29.199 το 2013.

Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστούν μια σειρά παραμέτρων, όπως το ύψος του φόρου κληρονομιάς βάσει του οποίου θα μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η αποποίηση της κληρονομιάς.

Όπως, ωστόσο, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο δεν θα αφορά άλλους φόρους, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, κτλ., παρά μόνο το φόρο κληρονομιάς

Αυτό που εξετάζεται για το κατώτατο όριο φόρου κληρονομιάς είναι ένα ποσό το οποίο θα τεθεί ως βάση για την ενεργοποίηση του μέτρου, όπως 5.000 ευρώ ή και υψηλότερα. Την ίδια στιγμή, ερευνάται αν η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου θα γίνεται βάσει των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κάτι που θα απάλλασσε τις αρμόδιες υπηρεσίες από χρονοβόρες διαδικασίες και παράλληλα θα αποτελούσε αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών.

Θα πρέπει, επιπλέον, να επιλυθούν κι άλλα ζητήματα, όπως με τι κριτήρια θα επιλέγεται το ακίνητο που θα παραχωρείται από τον φορολογούμενο για την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς.

Όπως διευκρινίζεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, σε κάθε περίπτωση, η αξία του ακινήτου θα πρέπει να είναι στα επίπεδα του φόρου, καθώς δεν θα προβλέπεται επιστροφή χρημάτων προς τον φορολογούμενο, ούτε αξιοποίηση της διαφοράς για την αποπληρωμή άλλων φόρων.