X

Ταυτόχρονες μειώσεις σε επαγγελματίες και συνταξιούχους το 2019

Τι προβλέπεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο για τις περικοπές σε συντάξεις και την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ant1news

Ταυτόχρονες μειώσεις σε συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές, για το 2019 προβλέπονται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο της 2ης Μαΐου .

Πάνω από 1 εκατ. συντάξεις θα περικοπούν έως και 18%, σε περίπου 1,5 χρόνο από τώρα, ενώ 850.000 αυτοαπασχολούμενοι θα δουν αύξηση στις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεδομένου ότι θα υπολογιστούν βάσει του ακαθάριστου και όχι καθαρού τους εισοδήματος.

Και αυτό γιατί η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού τους (από 1/1/2018 θα είναι το ακαθάριστο εισόδημα)  την οποία προανήγγειλε χθες η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου θα ισχύει αποκλειστικά για το 2018 και για κανένα άλλο έτος μετά από αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο του συμπληρωματικού Μνημονίου Συνεννόησης που αποκάλυψε η γερμανική Handelsblatt, προβλέπεται:

-Να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές 850.000 αυτοαπασχολούμενων βάσει του ακαθόριστου εισοδήματός τους, από το 2018.

Όπως σημειώνεται σχετικά στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, είναι προαπαιτούμενο οι Αρχές να τροποποιήσουν το συνταξιοδοτικό νόμο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τον καθορισμό της βάσης των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους από το ακαθόριστο εισόδημα προ ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους.

Η βάση των εισφορών θα μειωθεί κατά 15% το 2018, προσωρινά, χωρίς άλλες μειώσεις στη συνέχεια. Δηλαδή, ο υπολογισμός των εισφορών τους θα γίνει βάσει του 85% του ακαθάριστου εισοδήματός τους και θα ισχύει μόνο το 2018, οπότε από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται βάσει του 100% του ακαθάριστου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει, από 1.1.2017, τον υπολογισμό των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα. Από την αλλαγή αυτή στη βάση του υπολογισμού των εισφορών θα προκύψει αύξηση της επιβάρυνσης των αυτοασφαλισμένων.

- Το 2019 θα υπάρξει, μέσω μίας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ, η οποία θα συνεχιστεί και την περίοδο 2020 - 2021 (παραπέμποντας σε περισσότερες διευκρινήσεις στο Τεχνικό Μνημόνιο).

Όπως έχει ήδη παραδεχθεί η Υπουργός Εργασίας, ένας στους τρεις συνταξιούχους θα πληγεί. Επίσης, κυβερνητική πηγή έχει αναφέρει ότι, οι μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα φτάσουν στο 18%, λόγω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς. Περίπου 900.000 κύριες και 200.000 επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 9%.