X

Πάνω από 700 ευρώ ο μέσος όρος των εκκαθαριστικών της Εφορίας

Μόλις το 20% των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί. Πού κυμαίνεται ο μέσος όρος των εκκαθαριστικών και ποιοι θα έχουν μηδενικά.

Ant1news

Δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι, αφού μόλις 35 μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, μόνο το 20% εξ αυτών έχει συμπληρώσει τη δήλωσή του.

Σύμφωνα με τα μέχρι χθες στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είχαν υποβληθεί 1,22 φορολογικές δηλώσεις, με το 34%  (416.995) να είναι χρεωστικές και το μέσο όρο του φόρου που καλούνται να πληρώσουν να ανέρχεται στα περίπου 730 ευρώ.

Εύλογα συμπεραίνεται ότι, εκτός από το συνήθειο της «τελευταίας στιγμής», οι φορολογούμενοι προσπαθούν να πάνε όσο πιο πίσω τις δηλώσεις του, για να καθυστερήσουν να έρθουν και οι δόσεις πληρωμής. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η πληρωμή φόρου, αφού οι ημερομηνίες είναι προκαθορισμένες.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, ο μέσος φόρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 1800 ευρώ, συγκριτικά πέρυσι ανερχόταν σε 1650, αφού πολλοί φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα και βαρύ εκκαθαριστικό συνήθως υποβάλλουν αργότερα τη δήλωσή τους.

Από την εκκαθάριση έχουν προκύψει 198.960 πιστωτικά εκκαθαριστικά, δηλαδή εκκαθαριστικά που οδηγούν σε επιστροφή φόρου. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό είναι 314 ευρώ.

Έχουν εκκαθαριστεί, επίσης, 606.431 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες προέκυψε μηδενικό εκκαθαριστικό. Αυτές είναι, κατά κύριο λόγο, από μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν επιπλέον πηγές εισοδήματος.

Ο φόρος που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά του 2016, άσχετα από το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να γίνεται στα τέλη Ιουλίου, τη δεύτερη στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τρίτη στα τέλη Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι «βαριά» εξαιτίας των νέων φορολογιών που επιβλήθηκαν και ίσχυσαν για τα εισοδήματα του 2016. Οι νέες φορολογίες αφορούν στη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με αυξημένους συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια, τη νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και συντελεστές που φτάνουν μέχρι και το 45% και αθροιστική φορολόγηση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και μισθωτές υπηρεσίες για όσους έχουν και τις δυο πηγές που οδηγεί σε φορολόγηση με συντελεστή ακόμη και 45% αντί για έως 33% που ίσχυε έως το 2015.