X

Ποιοι θα γλιτώσουν τον συμπληρωματικό φόρο για τα αγροτεμάχια

Η απώλεια των Δημοσίων Εσόδων θα είναι περίπου 460 εκ. ευρώ. Τι ισχύει για τα αγροτεμάχια που υπόκεινται σε πτωχευτική διαδικασία.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με φορολογικό Νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε πριν από λίγο στην Βουλή, προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο τόσο για το 2017 όσο και το 2018, τα αγροτεμάχια.

Αξίζει αν σημειωθεί, ότι με τη διάταξη νόμου η εξαίρεση που δόθηκε πέρυσι επεκτείνεται τόσο φέτος όσο και το 2018. Ορίζεται ότι δεν συνυπολογίζεται για τα έτη 2017 και 2018 στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ η εξαίρεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αθροιστική απώλεια εσόδων περίπου 460 εκατ. ευρώ με τους φορολογούμενους βεβαίως να γλιτώνουν ισόποση φορολογική επιβάρυνση.

Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι παύει να είναι υποκείμενο του ΕΝΦΙΑ ο σύνδικος της πτώχευσης για την πτωχευτική ακίνητη περιουσία. Παραμένει ωστόσο η υποχρέωση αυτού για υποβολή δήλωσης ακινήτων για λογαριασμό όμως του πτωχού.

Η επιβολή συμπληρωματικού φόρου επί των αγροτεμαχίων ψηφίστηκε το 2015 πλην όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ το 2016, όπως προβλεπόταν κυρίως λόγω προβλημάτων καταγραφής των αγροτεμαχίων στο έντυπο Ε9.

Η περσυνή εξαίρεσή τους επιλέχθηκε την τελευταία στιγμή ως λύση ανάγκης μπροστά στον κίνδυνο η εκκαθάριση του φόρου να οδηγήσει σε παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά.

Σήμερα η υποχρέωση αυτή υφίσταται για λογαριασμό του συνδίκου πτώχευσης. Η διάταξη ισχύει από την 1.1.2017 ενώ από την ίδια ημερομηνία ορίζεται ότι χορηγείται ένα ενιαίο πιστοποιητικό για το σύνολο των ακινήτων χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝΦΙΑ ή και ΦΑΠ εφόσον με το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας φυσικού ή νομικού προσώπου και το συνολικά οφειλόμενο ποσό φόρων και προσαυξήσεων αποδίδεται επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου από το συμβολαιογράφο μέσα στην προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών.

Βελτιώσεις στη νομοθεσία ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα

Εν τω μεταξύ στο ίδιο νομοσχέδιο επέρχονται διαδικαστικού χαρακτήρα τροποποιήσεις και διορθώσεις στη νομοθεσία που έχει ήδη ψηφιστεί και αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει το πρότυπο ανταλλαγής του ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρότυπο ανταλλαγής προβλέπει ότι εντός του έτους θα ξεκινήσει η αποστολή και λήψη πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα μεταξύ τουλάχιστον 100 χωρών που έχουν υπογράψει τη σχετική πλατφόρμα, στις οποίες περιλαμβάνει και η Ελλάδα.

Στην πράξη οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα λάβουν στοιχεία για εισοδήματα, επενδύσεις και καταθέσεις που έχουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας στο εξωτερικό και αντιστοίχως η Ελλάδα θα μεταδώσει στοιχεία για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα ή διαθέτουν κινητή περιουσία στην Ελλάδα.