X

Αρχίζει ο …μαραθώνιος “φορο – καύσωνας”

Πώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να εισπράξει περισσότερα από 27 δις στο β΄ εξάμηνο του 2017.

Ant1news

Στην αφετηρία ενός …μαραθώνιου «φορο – καύσωνα» βρίσκονται εκατομμύρια φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς από αυτόν τον μήνα αρχίζει ο «Γολγοθάς» των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, το οποίο μέχρι το τέλος του 2017 έχει στόχο την είσπραξη 27,3 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δις είναι άμεσοι φόροι.

Το πρώτο «χτύπημα» για τα 6 εκατομμύρια φορολογούμενους έρχεται στο τέλος Ιουλίου, οπότε πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 δις ευρώ.

Οι επόμενες δύο δόσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα, ενώ υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο φόρος που τους αναλογεί υπολογίζεται σε περίπου 3 δις ευρώ, που φέτος θα καταβληθεί σε έξι δόσεις.

Το δεύτερο «χτύπημα»

Το δεύτερο «χτύπημα» έρχεται τον Αύγουστο με την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, που όπως αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 η Υφυπ. Οικονομικών, θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο και συνολικό στόχο είσπραξης 2,65 δις ευρώ.

Μαζί με αυτά, στο τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 1,2 δις ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Η ροή των δηλώσεων

Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ως σήμερα έχουν υποβληθεί 4,7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

Ο μέσος φόρος ξεπερνά τα 1.100 ευρώ, αφού από τα 4.733.376 φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί, το 1.879.261 σημειώματα είναι χρεωστικά με πρόσθετο φόρο 2,07 δις ευρώ.