X

Πού και πώς θα δοθούν τα 7,7 δις ευρώ της δόσης

Κατατέθηκε στην ΤτΕ το ποσό. Ποιοι θα εισπράξουν πρώτοι από τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου. Ασθενής ο Τσακαλώτος, αντ΄ αυτού ο Χουλιαράκης στο Eurogroup.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μετά από πολύ καιρό η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, και αυτό ακριβώς δείχνει ότι η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και το μόνο που απόμενε είναι η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δις ευρώ (σημ: απομένουν ακόμη 800 εκ. ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών το φθινόπωρο), τα οποία κατατέθηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό της ΤτΕ, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λόγω ωτίτιδας και της απαγόρευσης του ιατρού του να ταξιδέψει με αεροπλάνο), βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά έχει ακόμη έναν λόγο, πέραν της εκταμίευσης της δόσης, να είναι ικανοποιημένη, αφού στην συνεδρίαση του Eurogroup η Ελλάδα για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρόν δεν θα βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Τα «πηγαδάκια» στο Eurogroup EUROGROUP

Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα, όμως οι υπουργοί οικονομικών στα «πηγαδάκια» είναι βέβαιο ότι θα ασχοληθούν με την χώρα μας, όχι μόνο λόγω του μνημονίου με το ΔΝΤ που έχει «κλειδώσει» και οδεύει προς έγκριση σε επίπεδο ΔΣ του Ταμείου (σημ: η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 27 Ιουλίου), αλλά και εξ αιτίας της συζήτησης που, εδώ και καιρό, έχει ξεκινήσει για την μετά από τον Αύγουστο του 2018 «εποπτεία» της Ελλάδας.

 

Η κυβερνητική θέση για πλήρη έξοδο από τα μνημόνια σε 13 μήνες, συνδέεται με την δυνατότητά της για πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Παρά τα κυβερνητικά σχέδια για επιστροφή στις αγορές, μία πλήρης έξοδος συνδέεται όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές και με την διαμόρφωση ενός «μαξιλαριού» διαθεσίμων που θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας.

Πού θα πάνε τα 7,7 δις ευρώ

Από το ποσό των 7,7 δισ. Ευρώ, τα 6,9 δις ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν από 17 έως 20 Ιουλίου και τα 800 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν στην αγορά.

Από σήμερα κιόλας έχει ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης, ώστε το 80% των χρημάτων αυτών να φθάσει στην πραγματική οικονομία, αφού μόνον έτσι η ελληνική πλευρά θα διατηρήσει ανοικτή τη γραμμή πίστωσης για τα υπόλοιπα 800 εκατομμύρια ευρώ, που μέλλει να εκταμιευθούν το φθινόπωρο.

Ποιοι θα «πρωτοπάρουν» για τα ληξιπρόθεσμα…

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα χρέη που θα εξοφληθούν είναι αυτά των προμηθευτών στα νοσοκομεία και τον EΟΠΠΥ, που είναι και τα περισσότερα (σημ: 2,8 δισ. ευρώ). Θα ακολουθήσουν τα εφάπαξ των εργαζομένων που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης (327.573 εκκρεμείς αιτήσεις). Έπονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές φόρων.

 


Μετά την 1η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα θα λάβει μία ακόμη εκταμίευση για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να αποδεσμευτούν σε δύο ή περισσότερες υποδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα για κάθε 2 ευρώ ληξιπρόθεσμων που πληρώνει ο ESM, πρέπει να βάζει και 1 «δικό της» ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εκταμιεύονται οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα.

Ως τις 20 Ιουλίου θα δοθούν 6,4 δις σε δανειστές:

  • 17 Ιουλίου πρέπει να πληρώσουμε 2,2 δις ευρώ της «τελευταίας» έκδοσης τριετούς ομολόγου το 2014
  • 18 Ιουλίου θα πληρωθούν 302 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ και
  • 20 Ιουλίου πρέπει να δοθούν 3,877 δις ευρώ στην ΕΚΤ για τα ομόλογα που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Συνολικά θα πληρώσουμε 6,38 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ θα παραμείνουν στον ειδικό λογαριασμό για τις επόμενες «λήξεις» περιμένοντας «ανεφοδιασμό» από την επόμενη αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο με πρόβλεψη για 5 δισ. ευρώ.

Από την επόμενη -τρίτη αξιολόγηση- αλλά κυρίως από τις άλλες που πρέπει να ακολουθήσουν (άλλες τρεις τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2018 για να οδηγήσουν στην τελική υπερ-αξιολόγηση του Αυγούστου) προβλέπεται ότι θα διαθέτει ο ESM δόσεις για την δημιουργία μαξιλαριού διαθεσίμων.

Στα 9 δις ευρώ τα διαθέσιμα

Τα διαθέσιμα αν όλες οι αξιολογήσεις γίνουν κανονικά, είναι περί τα 9 δις ευρώ, σύμφωνα με το πλάνο που έχει δημοσιεύσει η Κομισιόν, έναντι πρόβλεψης για 13 δις ευρώ έναν χρόνο πριν (όταν τελείωσε η πρώτη αξιολόγηση).

Έτσι, ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανείου των 86 δις ευρώ προβλέπεται ότι δεν θα φτάσει στην Ελλάδα και έτσι ξεδιπλώνονται τα σενάρια για την εποπτεία που σχεδιάζεται για μετά τον Αύγουστο του 2018 και τα πιθανά «κεφάλαια» ή τους άλλους όρους για τις παρεμβάσεις στο χρέος με τους οποίους θα συνδέεται.