X

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές

Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία δίνεται σήμερα, με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από τη δοκιμαστική έξοδο.

Ant1news

Η πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, μετά το Μάρτιο του 2014, πραγματοποιείται σήμερα, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Η σχετική ανακοίνωση για το σημερινό άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, έγινε χθες το μεσημέρι μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η δοκιμαστική αυτή έξοδος στις αγορές γίνεται με προσεκτικές κινήσεις, καθώς δεν έχει αναφερθεί στους επενδυτές το ύψος της έκδοσης ούτε το επιτόκιο. Σύμφωνα, ωστόσο, με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η ονομαστική αξία των νέων ομολόγων ορίστηκε στα 3 δισ. ευρώ.

Η έκδοση, που θα γίνει και θα ολοκληρωθεί σήμερα περιλαμβάνει τρία σκέλη:

-Την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν στις 17 Απριλίου 2019 με το νέο 5ετές ομόλογο

-Την επιστροφή ομολόγων λήξης 2019 μέσω καταβολής μετρητών με τιμή αγοράς 102,60 (δηλαδή για κάθε 100 ευρώ χρέος που επιστρέφει ο επενδυτής από το παλαιό ομόλογο θα εισπράττει 102,60 ευρώ για κάθε νέο ομόλογο)

-Αγορές του νέου 5ετούς ομολόγου με καταβολή μετρητών.

Νεότερο δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο έναν από τους αναδόχους της έκδοσης ανέφερε ότι το ενδεικτικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,75% από 4,875% νωρίτερα, ενώ οι προσφορές για την έκδοση ξεπερνούν ήδη τα 5,5 δισ. ευρώ.

Η τιμολόγηση για το ομόλογο, που λήγει το 2022 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, αναμένεται σήμερα Τρίτη.

Στην σημερινή συνεδρίαση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρονικών ομολόγων το 2ετές κρατικό ομόλογο εμφανίζει τιμή στα 102,65 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,15%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο παρουσιάζει τιμή στα 89,50 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 5,22%. Το spread του 10ετούς ομολόγου (διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο που διαπραγματεύεται στο 0,51%) κυμαίνεται στις 471 μονάδες βάσης από 474 μονάδες βάσης τη χθεσινή μέρα.

Χθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με τους διαχειριστές ομολόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε διαχειριστεί και την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές, πριν από τρία χρόνια.

«Τα δύσκολα μέτρα πέρασαν, έχουμε μπροστά μας ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος σε Έλληνες και ξένους διαχειριστές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον ερχόμενο Οκτώβριο κάτι που όπως τόνισε, θα βοηθήσει την οικονομία.

Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, επίσης ότι, οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μεγαλύτεροι και επομένως ενέχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για τις τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 2ετή ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ και 500εκατ. επιπλέον, που είναι η αξία των ομολόγων, που βρίσκονται σε κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, υποστήριξε σε χθεσινή ανακοίνωση, ότι η έκδοση είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής που αποσκοπεί:

α) στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών

β) στη μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019

γ) στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, «αυτή η επιλογή αποτελεί σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα: α) την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, β) την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017, γ) την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017, δ) τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017, ε) την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι έξι τράπεζες: BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs International Bank, HSBC Bank plc και Merrill Lynch International. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, οι ανάδοχοι θα λάβουν προμήθεια 1,5 εκατ. ευρώ.