X

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πιθανά νέα μέτρα το 2018 λόγω ΔΝΤ

Που θα δοθεί το φετινό «περίσσευμα», καθώς θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος. Ποιες αλλαγές σε φόρους εξετάζονται.

Ant1news

Αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017, βεβαιότητα για υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017 που θα επιτρέψει και την διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ, που πιέζει για νέα μέτρα το 2018, εξέφρασε κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενα οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή διατήρηση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, ο αξιωματούχος απέφυγε να κάνει σαφή πρόβλεψη, αναφέροντας ότι ανάμεσα στο «clean exit» και τις «προληπτικές γραμμές» υπάρχουν πολλές επιλογές, αν κι όπως επεσήμανε, η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου υποδηλώνει ότι πολλοί παίκτες θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα στήριξης.

«Τροχάδην» για την τρίτη αξιολόγηση

Μεταφέροντας την εντολή του Πρωθυπουργού για την τρίτη αξιολόγηση «να πάμε πάρα πολύ γρήγορα, να το τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί, διότι είναι λιγότερα τα πολιτικά θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά και τα τεχνικά ζητήματα π.χ. εξωδικαστικός, συντάξεις. Δεν έχουμε τώρα τέτοιο εύρος προβλημάτων είτε τεχνικής δυσκολίας είτε πολιτικής διαφωνίας».

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ζητήσει σαφή χρονοδιαγράμματα ανά υπουργείο για την  εφαρμογή των 95 προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος του έτους, ώστε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να έχει «κλείσει» κατά 100% αυτό το μέτωπο.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών. «Εξετάζουμε κίνητρα», ανάφερε χαρακτηριστικά, «όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με «έξυπνο τρόπο» για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων».

Μερίσματα, στόχοι και ανησυχία για νέα μέτρα

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και μάλιστα προβλέπεται με ασφάλεια υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μάλιστα στη βάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσυνή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.

«Εχουμε αρχίσει ήδη το σχεδιασμό και στο διάστημα του πρώτου 15μερου του Δεκεμβρίου ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε που θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο σίγουρα δεν θα αφορά συντάξεις αλλά θα μπορούσε να αφορά ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεών ή αναπτυξιακά προγράμματα».

Για το 2018 ο λογαριασμός αναλόγως με τις προθέσεις του ΔΝΤ φαίνεται «ανοικτός». «Εκτιμώ ότι δεν υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε ο αξιωματούχος εκφράζοντας ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και παραπέμποντας στην προτροπή Μακρόν να μην έρθει το Ταμείο με νέες απαιτήσεις.

Μια ακόμα εστία ανησυχίας φαίνεται πως αφορά τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές καθώς μια κυβέρνηση με συμμετοχή των φιλελευθέρων «δεν θα είναι ότι καλύτερο».