X

“Μαζική” επιστροφή φόρων από την ΑΑΔΕ

Η αντίδραση της Αθήνας στην "γκρίνια" του EWG. "Βουτιά" των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και νέο "κύμα" χρεών που προβληματίζει τους δανειστές.

Ant1news

«Στο κόκκινο» το κοντέρ της ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο, σε ότι αφορά την προσπάθεια μείωσης του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η οποία και θα δώσει «ανάσες» σε πολίτες κι επιχειρήσεις και θα εκπληρώσει το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ από τους δανειστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην διάρκεια του προηγούμενου μήνα, πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,6 δις ευρώ, με αποτέλεσμα στο τέλος του μηνός να έχει «συρρικνωθεί» το υπόλοιπο τους σε 1,25 δις, έναντι 2,5 δις στα τέλη Αυγούστου.

Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο υπήρξε νέο «κύμα» ληξιπρόθεσμων χρεών, της τάξης των 300 εκ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει και το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους δανειστές, οι οποίοι «γκρίνιαξαν»  -για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου - στο EuroWorking Group της προηγούμενης εβδομάδας, στο οποίο μετείχε από ελληνικής πλευράς ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Η ΑΑΔΕ επέστρεψε φόρους σε ποσό σχεδόν διπλάσιο του στόχου για καταβολή 360 εκ. ευρώ, αποδίδοντας στην διάρκεια του Σεπτεμβρίου 675 εκ. ευρώ, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι από πλευράς του Διοικητή της ΑΑΔΕ έχει δοθεί εντολή αν όχι να αυξηθεί, τουλάχιστον να διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός επιστροφής φόρου σε πολίτες κι επιχειρήσεις.