X

ΥΠΟΙΚ: ευρεία σύσκεψη για τα “αγκάθια” της γ΄ αξιολόγησης

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου για να συζητήσουν πλήθος προαπαιτούμενων. Τι ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο οικονομικό επιτελείο, ενόψει της καθόδου στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, την Δευτέρα, για την γ΄ αξιολόγηση, ενώ αναμένεται να διευθετηθεί και η "διχογνωμία" αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και το πλεόνασμα.

Το μεσημέρι έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, ευρεία σύσκεψη, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με την συμμετοχή της Υπ. Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του Υφυπ. Τάσου Πετρόπουλου, του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκου.

Αυτό που ανησυχεί την Κυβέρνηση είναι η πορεία του Προϋπολογισμού, με τα έσοδα να ανησυχούν ιδιαίτερα του δανειστές, τα κόκκινα δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα θέματα της ενέργειας, με την «πώληση» 500.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιώτες και την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταθάκης, το πρωί, μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1.

Τι συζητήθηκε στην σύσκεψη

Επί τάπητος τέθηκε η δημιουργία μηχανισμού ενιαίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Μετά το τέλος της, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αντικείμενο της σύσκεψης ήταν διάφορες μνημονιακές δεσμεύσεις ορισμένες εκ των οποίων είναι συναρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και ΑΑΔΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες και η ροή πληρωμών, βάσει των οποίων θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η ενιαία είσπραξη ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών αναμένεται να υλοποιηθεί το 2018, αλλά ως το τέλος του έτους πρέπει να παρουσιαστεί συγκεκριμένος οδικός χάρτης, με τα απαραίτητα βήματα που θα οδηγήσουν στην εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης.