X

Μπαράζ τηλεδιασκέψεων ως την επιστροφή των δανειστών

Εμειναν ανοικτά πολλά θέματα. Τι λένε αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ για το πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα και την πιθανότητα νέων μέτρων. Ανακοίνωση του κουαρτέτου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

«Ιδιαίτερα ευχαριστημένος» από την εξέλιξη του α΄ γύρου των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων για την γ΄ αξιολόγηση εμφανίστηκε ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μετά το τελευταίο ραντεβού της ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών με τους επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου, οι οποίοι αναχωρούν από την Αθήνα, λίγες μάλιστα ώρες μετά την έγκριση από τον ESM εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ και μάλιστα "μετ΄ επαίνων".

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος, αφού είπε ότι «λύνονται σιγά-σιγά τα θέματα και πλέον υπάρχει πολλή τεχνική δουλειά για νόμους, αποφάσεις, εγκυκλίους» και ότι υπάρχει συμφωνία Κυβέρνησης – δανειστών για τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού, μέχρι να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, «θα υπάρχουν πολλές τηλεδιασκέψεις για τα ανοιχτά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το μέρισμα».

Ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας «εκτιμώ με πολύ μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα», ενώ άλλος υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, με άριστη γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων, αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα σημείωσε πως «ότι γράφει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού είναι έγκυρο και αποδεκτό για τους στόχους του 2017 και του 2018», συμπληρώνοντας διευκρινιστικά ότι «το 2017 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και αφού υπολογιστεί + 0,5% του ΑΕΠ ως «μαξιλάρι ασφαλείας», θα μείνει ως υπερπλεόνασμα ποσό περίπου 800 εκ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα».

 

«Έγιναν καλές και παραγωγικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος του προγράμματος του ESM και του ΔΝΤ. Για να ολοκληρωθούν, βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διεργασίες. Βασικός στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM ως το τέλος του 2017. Η αποστολή θα επιστρέψει (ενν: στην Αθήνα) την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου», ανέφερε εκπρόσωπος των δανειστών.

Χθες συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις χηρείας, ενώ μένει ανοικτό και το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων.

 

 «Αγκάθια» στην Ενέργεια

Τουλάχιστον δύο είναι τα «καυτά θέματα» στα Ενεργειακά τα οποία δεν έκλεισαν ούτε στην τελευταία συνάντηση με τους δανειστές, με τον Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει πάντως σίγουρος ότι θα υπάρχει και για αυτά συμφωνία, μέχρι την επάνοδο των δανειστών.

Πρόκειται για την ΔΕΠΑ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της «δεσπόζουσας θέσης» της εταιρείας, ενώ σε ότι αφορά την μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η Κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί την πώληση του «φιλέτου» στην Μελίτη της Φλώρινας, ενώ οι δανειστές ζητούν μεταβίβαση και μονάδας στην Μεγαλόπολης, ενώ απορρίπτουν την πιθανότητα διάθεσης λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο.