X

Υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2018

Τι εκτιμά για την ανάπτυξη, το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, απο τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Ant1news

O προϋπολογισμός του 2018 κατατέθηκε στη Βουλή με την ευχή εκ μέρους του Προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση, οι επόμενοι προϋπολογισμοί να είναι καλύτεροι.

Η συζήτηση ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη στις αρμόδιες επιτροπές και τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα διεξαχθεί μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου.

«Εύχομαι και οι επόμενοι προϋπολογισμοί να είναι καλύτεροι... ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο όπως έλεγε ο Νίκος Γκάλης», σχολίασε παραλαμβάνοντας το «στικάκι» ο Νίκος Βούτσης.

Το κείμενο κατατέθηκε στη Βουλή από τον Γιώργο Χουλιαράκη, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, "για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ, έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δις ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ. Σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Για το έτος 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων."