X

Πιτσιλής: εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια

Ποιος είναι ο απολογισμός για τα κρατικά ταμεία και γιατί υπήρξε μεγάλη συμμετοχή φορολογουμένων.

Ant1news

Ως εξαιρετικά επιτυχημένη περιέγραψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, την ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πιτσιλής είπε ότι η εν λόγω ρύθμιση, αν και ήταν η λιγότερο ελκυστική ρύθμιση για φορολογούμενους που δεν είχαν εμφανίσει τα κεφάλαια τους στην Εφορία (σημ: συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο ρυθμίσεις), απέδωσσε πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε, στα δημόσια ταμεία μπήκαν απο την εν λόγω ρύθμιση 711 εκατομμύρια ευρώ απο φορολογικά έσοδα, σε αντίθεση με τα "αμελητέα" ποσά των ανάλογων ρυθμίσεων του παρελθόντος.

Εξηγώντας το φαινόμενο, ο κ. Πιτασιλής είπε ότι η επιτυχία οφείλεται στην ύπαρξη πλέον ασφυκτικών ελέγχων, με βάση πληροφορίες που αντλούν οι φορολογικές αρχές από τις τράπεζες, γεγονός που μεγιστοποιεί την απειλή ελέγχου.

Πέραν αυτού, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, σημείωσε ότι ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού, με το κωδικό όνομα "Blue Print" (σημ: "Γαλάζιο αποτύπωμα”), το οποίο περιλαμβάνει:

  • πελατοκεντρική προσέγγιση των φορολογουμένων, με παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως
  • επένδυση στις νέες τεχνολογίες
  • μείωση δαπανών μέσω συγκέντρωσης υπηρεσιών και συγχωνεύσεων
  • νέο σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ