X

“Καταιγίδα” κατασχέσεων και φέσια άνω των 100 δις ευρώ

Το ψυχολογικό φράγμα για τα χρέη στο Δημόσιο, οι δεκάδες χιλιάδες «νέοι οφειλέτες» και το μπαράζ μέτρων από το ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 100 δις ευρώ στα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο, στο τέλος Νοεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο επιβλήθηκαν δεκάδες χιλιάδες κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, με ρυθμό που κατά μέσο όρο αντιστοιχεί σε 955 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Νοέμβριο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς διαμορφώθηκαν στα 100,739 δις ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά 988 εκατομμύρια ευρώ.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2017 διαμορφώθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου σε 11,631 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 1,2 δις ευρώ σε σχέση με το τέλος Οκτωβρίου.

Οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν οφειλές στο Κράτος ανέρχονται σε 4.207.117, παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μήνα αύξηση κατά περίπου 37.000 πρόσωπα.

«Καταιγίδα κατασχέσεων»

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της.

Ειδικότερα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε 1.035.296 πρόσωπα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 21.000 οφειλέτες μέσα σε έναν μήνα.

Η εφορία έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε άλλους περίπου 750.000 οφειλέτες της, κάτι το οποίο θα γίνει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.